De Facebook crisis

De laatste weken is er heel wat gezegd, getwitterd en geschreven over Facebookprivacy. Facebook zou voor Android gebruikers heel wat meer persoonlijke informatie opslaan dan mensen hadden gedacht. De geïnformeerde Facebookgebruiker was hierover niet zo verrast. Natuurlijk geef je bij het gebruiken van Facebook en het doorgeven van persoonlijke informatie Facebook de toestemming om deze informatie te gebruiken.
Waarover is al de ophef dan ontstaan? Veel mensen zijn geschrokken over wat Facebook allemaal over je weet. Daarnaast bleek dat Facebook niet alleen de persoonlijke informatie zelf gebruikt, maar ook verkoopt aan derden. Ten slotte is gebleken dat Facebook heel wat persoonlijk informatie over je verzamelt via je vrienden. Dit betekent dus dat je veel minder controle hebt over welke gegevens je wenst te delen met Facebook. Dit was ook de conclusie van de vorige digitips over online privacy (lees hier deel 1 en deel 2 over online privacy). Het is niet omdat je niets te verbergen hebt, dat je je geen zorgen moet maken om je online privacy. Het feit dat je zelf controle verliest over wat je deelt met de wereld, is wel degelijk iets om bezorgd over te zijn.

Neem de controle over je Facebookprivacy

  • Wat weet Facebook over je?

Een kopie van je eigen Facebookprofiel geeft je inzicht in wat Facebook allemaal over je weet. Deze kopie kan je downloaden door naar de website van Facebook te surfen. Log in met je accountgegevens en surf daarna naar ‘instellingen’ met het pijltje rechts bovenaan je scherm. Onderaan het venster ‘Algemene accountinstellingen’ kan je de Facebookkopie downloaden.

Na een paar uur zal je een melding krijgen dat je kopie klaar is, na het starten van je ‘archief’ en het ingeven van je Facebookaccountgegevens. Eens je de kopie hebt gedownload, zal je zien dat Facebook al je voormalige contacten, filmpjes, foto’s, reacties, … heeft bijgehouden!
De mediahype richt zich nu op Facebook, maar de andere internetgigant Google doet het niet beter. Je kan ook alles verbonden met je Google Account downloaden. Hier zal je ook allerlei informatie terugvinden, zoals al je voormalige bladwijzers, contacten, locatiegeschiedenis, agenda-afspraken, foto’s … Dit is zeker ook de moeite om te bekijken als je een Googlegebruiker bent! Het Googleprofiel downloaden kan je via ‘Google Takeout’ op deze pagina: https://takeout.google.com/settings/takeout.

  • Je Facebook gegevens beheren

Om zelf te bepalen wat er te vinden is over jou op Facebook, ga je naar instellingen. Daarna kan je via het tabblad ‘Privacy’ en de tabblad ‘Tijdlijn & Tags’ je voornaamste privacy-instellingen bepalen en je eigen content beheren.

Bij het tabblad ‘Privacy’ kan je enkele interessante opties wijzigen. ‘Wie kan mijn toekomstige berichten zien?’ is een heel belangrijke optie waar je openbare berichten automatisch kan wijzigen in berichten die enkel beschikbaar zijn voor vrienden. Dit kan je per nieuw statusbericht ook manueel aanpassen.

De knop ‘Beperkingen op oudere berichten’ is ook een interessante optie die het je mogelijk maakt om oudere berichten die ‘openbaar’ gedeeld zijn of gedeeld met ‘vrienden van vrienden’ in één beweging om te zetten naar ‘gedeeld met vrienden’. Zo hou je al je statusupdates onder controle en zijn ze niet toegankelijk voor niet-vrienden.

  • Activiteitenlogboek

Via het activiteitenlogboek krijg je een overzicht van alle acties van en op je account. Hier kan je alle foto’s vinden waarop je bent getagd, al de berichten die jij of anderen hebben geplaatst, je kan al je ‘vind-ik-leuks’ en reacties bekijken.
Naast het bekijken van je logboek kan je vb. tags of reacties ook gaan verbergen of verwijderen. Dit kan je rechts naast een item doen, naast het icoontje van de privacystatus (openbaar, vrienden, vrienden van vrienden of in een groep). Op het potloodicoontje klikken geeft je enkele opties zoals de tag verwijderen. Je moet Facebook wel een reden geven, maar het is gelijk wat je gaat aanduiden als reden (ze willen het je gewoon even wat lastiger maken). Bovenaan staat de status van het item ‘toegestaan op tijdlijn’ of ‘verborgen op tijdlijn’. Realiseer je hier goed dat de verborgen items wel nog op Facebook staan en kunnen worden teruggevonden. Ze zijn alleen niet meer zichtbaar op de tijdlijn van je profiel zelf. Pas als je een item verwijdert, is het niet meer toegankelijk.

 

Conclusie

Met deze tips kan je nagaan welke gegevens er precies aan je profiel gekoppeld zijn door een kopie van je profiel te downloaden. Daarnaast kan je via het activiteitenlogboek en je privacyinstellingen je persoonlijke gegevens beschermen naar andere Facebook- en internetgebruikers toe.
Of je na de heisa ook je Facebookprofiel moet verwijderen, zoals men met de #deletefacebook-actie wilde bereiken, dat laat ik in het midden. Besef dat internetgiganten je data gebruiken en probeer je zo goed mogelijk te beschermen en te informeren. Facebook heeft nu ook net aangekondigd dat het geen data van derden meer zal gebruiken om gericht te kunnen adverteren op Facebook. Dit is een reactie op de dalende beurskoers van het Facebookaandeel de laatste maanden en niet omdat Mark Zuckerberg opeens zo bezorgd is over onze privacy. Blijf dus waakzaam en lees onze digitips!