Kleuteronderwijs


Hieronder vind je het volledige aanbod educatieve pakketten voor het kleuteronderwijs.

Sommige kan je gewoon downloaden, de rest kan je bij ons reserveren en ophalen tijdens de kantooruren.

Reservatie: info@bienet.be

Ophalen: BIE-kantoor, Ooststraat 35, Roeselare

Op stap met Jefke

Funerair erfgoed | online pakket

Bezoek eens een begraafplaats in je buurt op een andere manier! Ga ‘op stap met Jef(ke)’ met je leerlingen van het kleuter en lager onderwijs.  De kleinsten gaan op weg met Jefke, de oudsten met Jef. Dit educatief pakket met handleiding en werkboekjes voor je leerlingen is zo opgebouwd dat je het op elke begraafplaats kan toepassen. Symboliek, verschillende graven, doe-activiteiten… zijn maar een kleine greep uit de reeks opdrachten die de leerlingen kunnen uitvoeren. Ideaal om met een andere blik een begraafplaats te bezoeken, eventueel rond de periode van begin november.

Helden - Zoepertocht

Helden uit het verleden | online pakket OF  af te halen na reservatie via info@bienet.be

Neem je kleuters op sleeptocht doorheen hun gemeente  aan de hand van het boek Zoeperman, geschreven door Tine Mortier. Zo ga je op zoek naar een held uit het verleden, die zijn sporen nagelaten heeft in het straatbeeld.

Oorspronkelijk was dit pakket een eindwerk van vier studenten kleuteronderwijs van de Vives Tielt, in samenwerking met erfgoedcel TERF. De studenten kozen elk een  (deel)gemeente en zo kregen Ingelmunster, Hooglede, Rumbeke en Roeselare een volledig uitgewerkte versie.  Andere gemeenten kunnen zich zeker hierdoor laten inspireren en zelf een Zoepertocht maken.  De voorbereidende en naverwerkende activiteiten kunnen meestal algemeen gebruikt worden.

Dit pakket kan je gratis ontlenen of downloaden. Kies je voor downloaden, print de bestanden dan af via Microsoft Publisher, zo bekom je een boekjesformaat.

Opa Bombardons fanfarekoffer

Muzikaal erfgoed | af te halen na reservatie via info@bienet.be

 

Zijn fanfares of harmonieën oubollig en een voorbijgestreefde hobby? Vergeet het! Vandaag zijn er meer dan 400 fanfares aangesloten bij de Vlaamse amateurmuziekorganisatie. Daarnaast zijn in heel België nog tal van ensembles actief, niet aangesloten bij een overkoepelende liga. In elke gemeente vormen ze de kloppende slagader van het verenigingsleven. Jong en oud, in muziek verenigd. Hun kostumering, hun vaandel, hun instrumenten ademen geschiedenis en zijn van onschatbare waarde.

Lies Vanhoutte en Melanie Deconinck, tweelaatstejaars studenten Kleuteronderwijs aan Vives Tielt, maakten hun bachelorproef rond het integreren van muzikaal erfgoed in de kleuterklas. Als rode draad fungeert het verhaal van opa Bombardon die zijn muziekkoffer aan zijn kleinkinderen voorstelt.