Lager onderwijs


Hieronder vind je het volledige aanbod educatieve pakketten voor het lager onderwijs.

Sommige kan je gewoon downloaden, de rest kan je bij ons reserveren en ophalen tijdens de kantooruren.

Reservatie: info@bienet.be

Ophalen: BIE-kantoor, Ooststraat 35, Roeselare

Terug naar toen

Erfgoed 1950 – 1960 | 2e + 3e graad |  af te halen na reservatie via info@bienet.be

Wie herinnert zich nog de Artispunten, letterplankjes, jukeboxen, minirokken en die typische Volkswagenbusjes?

Heel wat van deze voorwerpen uit de jaren 1950 en 1960 zijn nu te vinden in de koffer ‘Terug naar toen’. Een nostalgisch lespakket voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs met een kant-en-klare handleiding met uitgebreide achtergrondinformatie, doe-opdrachten, filmpjes en foto’s uit de oude doos.

Archiefkoffer

Archieven | 3e graad lager + 1e graad secundair | af te halen na reservatie via info@bienet.be

Aan de hand van zeven archiefverhalen maken de leerlingen kennis met het beroep van archivaris en komen ze in aanraking met de rijkdom van de lokale archieven en leren ze de regels van een goed archiefbeheer. Ook een lokaal archiefbezoek maakt deel uit van het pakket.

Wat is archief? Wat doet een archivaris? Wie bezoekt een archief? Bekijk ons filmpje en je weet het zo!

Tip: Wil je met de klas aan de slag rond familiegeschiedenis, dan vind je hier een downloadbaar educatief pakket van Familiekunde Vlaanderen. Een mooie aanvulling voor, na of tijdens de archiefkoffer.

Archeo-logisch toch!

Archeologie | 3e graad lager + 1e graad secundair | af te halen na reservatie via info@bienet.be

Verken de wereld van de archeoloog! Volg een spoedcursus archeologie en leer aan de hand van allerlei praktische opdrachten werken zoals een archeoloog. Nadien kent een opgraving in je buurt geen geheimen meer voor jou.

De koffer bevat een handleiding voor de leerkracht (inclusief de spoedcursus en meerdere opdrachtenbundels), blauwe archeo-kits en een USB-stick met een presentatie en invulbladen.

Op stap met Jefke

Funerair erfgoed | online pakket

Bezoek eens een begraafplaats in je buurt op een andere manier! Ga ‘op stap met Jef(ke)’ met je leerlingen van het kleuter en lager onderwijs.  De kleinsten gaan op weg met Jefke, de oudsten met Jef. Dit educatief pakket met handleiding en werkboekjes voor je leerlingen is zo opgebouwd dat je het op elke begraafplaats kan toepassen. Symboliek, verschillende graven, doe-activiteiten… zijn maar een kleine greep uit de reeks opdrachten die de leerlingen kunnen uitvoeren. Ideaal om met een andere blik een begraafplaats te bezoeken, eventueel rond de periode van begin november.

Helden - Zoepertocht

Helden uit het verleden | online pakket OF af te halen na reservatie via info@bienet.be

Neem je klas op sleeptocht doorheen hun gemeente  aan de hand van het boek Zoeperman, geschreven door Tine Mortier. Zo ga je op zoek naar een held uit het verleden, die zijn sporen nagelaten heeft in het straatbeeld.

Oorspronkelijk was dit pakket een eindwerk van vier studenten kleuteronderwijs van de Vives Tielt, in samenwerking met erfgoedcel TERF. N.a.v. erfgoeddag 2012 Helden werd ook een versie van Zoeperman ontwikkeld voor de lagere scholen.

Je print de bestanden best af via Microsoft Publisher, zo bekom je een boekjesformaat.

Kinderen in bezet gebied

Eerste Wereldoorlog | 3e graad | online pakket EN koffer af te halen na reservatie via info@bienet.be

‘Kinderen in bezet gebied’ is een interactief lespakket die de leerlingen vandaag de dag dichterbij de leefwereld van kinderen in 1914-1918 brengt.
Kinderen die vier jaar lang door de Duitsers zijn bezet waarvan de impact niet te onderschatten is: honger, rantsoenen, omgaan met Duitse militairen die in je huis wonen of je klaslokaal inpalmen, vluchten naar een onbekende plaats, je vader verliezen, gewonde soldaten zien, maar ook: kattenkwaad uithalen of chocolade bedelen bij de soldaten.

Door het universele karakter van deze particuliere oorlogsverhalen – nog altijd leven kinderen in bezette gebieden, raken ze gewond door oorlogstuig of slaan ze op de vlucht – wordt de link ook gelegd met kinderen in bezette gebieden vandaag.

Er zijn verschillende ingangen om de site te ontdekken. Op de kaart kan er gezocht worden naar de eigen gemeente, via personen kan je getuigenissen van kinderen lezen, de thema’s maken het dagelijks leven tijdens de oorlog tastbaar en de tijdslijn geeft een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen voor de regio.

De eindtermen die bij het werken met deze site bereikt worden, staan bij de veelgestelde vragen.

Daarnaast ontwikkelden Kaat Lezy en Joke Fossaert (twee jonge enthousiaste leerkrachten lager -en kleuteronderwijs van de gemeenteschool Hooglede) in het najaar van 2014 een workshop rond deze website, dit naar aanleiding de herdenking van 11 november. Leerlingen kunnen met hun leerkracht een bezoek brengen aan de Duitse militaire begraafplaats van Hooglede en krijgen een koffer vol doe-opdrachten mee. Je kan deze koffer gratis bij ons ontlenen.

150 jaar kanaal

Geschiedenis van het kanaal Roeselare – Leie | 3e graad | online 

De Provincie West-Vlaanderen ontwikkelde samen met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis een educatief pakket voor de leerlingen van de tweede en derde graad lager onderwijs. Een project dat ervoor zorgt dat de kinderen niet alleen de eigen  streek verkennen, maar ook de historiek, het economisch belang, de fauna en flora, … van en rond het kanaal ontdekken. Download de bundel voor de leerlingen en de handleiding voor de leekracht (gemaakt door het CAG in opdracht van Provincie West-Vlaanderen).

Zoom @ regio

Streekverkenning | 3e graad | bezoek

Zoom@regio is een innovatief concept rond omgevingsonderwijs. Van aan de schoolpoort exploreren de leerlingen de stad en het platteland (hun kenmerken en onderlinge relaties), de landbouw en economie, het landschap, de natuur, het erfgoed en een pak andere zaken van de streek. Het thema ‘voeding’ – van oudsher heel betekenisvol voor de streek van’t West-Vlaamse hart – vormt de rode draad doorheen het programma. Aan de hand van bezoekplaatsen zoals een veeboerderij, een imker, een rustoord, een grootkeuken, een chipsfabriek, een diepvriesgroentebedrijf, een aardbeienkweker, een natuurdomein, … steekt de klas iets op over haar eigen leefomgeving.

Hier vind je alle praktische informatie.