In het najaar van 2012 organiseerde de erfgoedcel drie lezingen. Stuk voor stuk boeiende verhalen, met extraatjes die het aanwezige publiek wisten te bekoren.

 

1.      Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

Leerlingen van het Instituut de Pélichy en het Vrij Technisch Instituut uit Izegem verzamelden WOII-getuigenissen van Izegemnaars of mensen die in die periode in Izegem woonden of werkten. Levendige verhalen over schuilen in de kelder, de voortdurende angst, ingekwartierde soldaten, knagende honger, plunderingen, bombardementen, op de vlucht, de bevrijding…  Deze verhaalden vormden de basis voor een interactieve lezing op 19 september 2012 (in Kasteel Wallemote).
Kortom, indringende ervaringen en beklijvende uitspraken die journalist en schrijver Geert Spillebeen ontlokt van enkele getuigen zelf, treffend vertolkt door woordkunstenaar Bart Cafmeyer en opgeluisterd met oorlogsliederen, gebracht door Arnold Sercu.

  1. Archeologisch onderzoek op de zandberg te Ingelmunster

Medio 2010 werd in opdracht van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd op het toekomstige bedrijventerrein Zandberg te Ingelmunster. De interessante middeleeuwse sporen vereisten in het voorjaar van 2012 een voltallig team archeologen van Monument Vandekerckhove NV.  nv uit Ingelmunster voor een grootschalig onderzoek.

Naast mysterieuze houtskoolmeilers werd een complete huisplattegrond van een hoeve uit de volle middeleeuwen (10de-12de eeuw) blootgelegd.

Deze unieke vondsten en de resultaten van het onderzoek werden uiteengezet in een boeiende lezing op 18 oktober 2012 in de gebouwen van Monument Vandekerckhove nv.

 

  1. WINTERFEESTEN & GEBAK: MYTHEN, FOLKLORE EN TRADITIES

 

Gebak hoort bij elke feestviering en gaat samen met de origine van het feest terug tot heidense gebruiken en Romeinse vieringen. Met het hoe en waarom, hun ontstaan en geschiedenis, doorspekt

met legenden, volkse gebruiken en getuigenissen, kon je na deze lezing, gegeven door André Delcart, zelf uitpakken tijdens het feestgebeuren en het gebak dat er bij hoort.

De lezing die doorging in de Bibliotheek Albrecht Rodenbach te Roeselare werd afgesloten met een proeverij en de bezoeker kreeg een gratis kookboekje met oude recepten mee.

 

Gemiddeld meer dan 70 mensen vonden telkens hun weg naar één van deze lezingen!