In 1862, precies 150 jaar geleden, besliste de Belgische overheid om een kanaal te laten graven van Roeselare naar de Leie.

Naar aanleiding van deze historische verjaardag vonden van 20 april tot eind september 2012 in Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke en Wielsbeke talrijke evenementen plaats!
Ook erfgoedcel TERF dook boven water om 150 jaar vaart in de regio mee te vieren met enkele opmerkelijke initiatieven!

Documentaire ‘Al doende’

‘Al doende’: de meest geciteerde uitspraak van de ondernemers van vandaag in hun getuigenissen over de markantste evoluties van de laatste 200 jaar in de regio op het vlak van o.m.  chicorei, vlas, textiel, schoenen, borstels, vee en voeding, distributie, innovatie, diversificatie, transport, …
In opdracht van erfgoedcel TERF  bracht documentairemaakster Annabel Verbeke alles in beeld met aandacht voor de nagelaten erfgoedsporen.  Zij is een jonge regisseuse uit Ieper die met haar eindwerk ‘Les enfants de la mer/mère’ aan het RITS heel wat selecties en prijzen van binnen- en buitenlandse filmfestivals in de wacht sleepte.

(Zoek)Puzzel ‘Noeste nijver in hartje West-Vlaanderen’

Pieter De Poortere (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_De_Poortere), stripauteur van ‘Boerke’, ontwierp op onze vraag  in zijn unieke stijl twee gloednieuwe (zoek)puzzels vol grappige anekdotes rond de  streekeconomie van de voorbije twee eeuwen.
Zo zoek je in de ene puzzel van de 19de eeuw  tussen het vlas, de molens en paardenkarren, terwijl op de andere puzzel van de 20ste eeuw  fabrieken, vrachtwagens en auto’s de zoekomgeving uitmaken.

Brochure: ‘Een regio in beweging. 150 jaar bouwkundig erfgoed langs het kanaal Roeselare-Leie’

Langs het kanaal ontstond in de loop der jaren een heel specifiek gebouwenbestand, dat zich laat lezen als een open (geschiedenis)boek.
RADAR, de onroerend erfgoeddienst van de projectvereniging BIE, goot dit bouwkundig erfgoed (van de gemeentes Roeselare, Izegem en Ingelmunster, Wielsbeke) in een brochure. We dagen je uit om met een andere blik naar het kanaal en haar omgeving te kijken!

Info:
DVD
kopen of (zoek)puzzels kopen? Dat kan, bij ons op kantoor, Zuidstraat 3 in Roeselare.

De DVD kost 10 euro (excl. verzendkosten).  De puzzels kosten elk 6 euro (10 euro voor beide).
De brochure kan je gratis afhalen.