Met smaakmakers zoals Vandemoortele en Cargill te Izegem was de focus op de aardappel in Izegem vlug gelegd.

In drie leegstaande winkelpanden in het stadscentrum beleef je interactief het proces van de grond naar de mond ofwel het telen, verwerken en consumeren van de aardappel. Tussen de panden word je telkens ‘aardappelgewijs’ verrast.

Na gratis inschrijving vooraf via www.eventbrite.be (specifieke link volgt) verwachten we je een kwartier vóór het door jouw gekozen uur aan het onthaal in Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5 te Izegem. Na het ontvangen van een draagtas met de eerste gadgets en een programmabrochure start je dan stipt op jouw gekozen uur aan de aardappeltour (onder begeleiding).

Wat mag je allemaal verwachten? De aardappelroute in een notendop!

Verrassingsact rond telen en oogsten van aardappelen

PAND 1 : Aardappelteelt

Enscenering van ‘De aardappeleters’, een schilderij van Vincent Van Gogh met:

  • De historiek van de aardappel
  • Proeven van wafel op basis van aardappelschillen

De aardappelkelder met:

  • Kennismaking met de aardappelfamilie
  • Meenemen van een frietaardappel in je draagtas

Tussen pand 1 en 2: oogsten en transporteren van aardappelen

  • Mini expo aardappelmachines 

PAND 2 : Aardappelverwerking

Doe-activiteit ‘van aardappel tot friet’:

  • Wassen, schillen en versnijden tot friet van de meegenomen frietaardappel

‘Welkom in de aardappelverwerkingsfabriek’: van fresh food naar fast food met:

  • Aardappelverwerkingsbedrijven
  • Aardappelverwerkingsproces
  • Werkgelegenheid in de aardappelverwerkingssector + talentengame

Tussen pand 2 en 3: leren jongleren met aardappels

 

PAND 3 : Aardappelconsumptie

‘Welkom in de frituur’ met:

  • Tips voor hoe best bakken van frieten
  • Doe-activiteit: frietzakken vouwen en mayonaise maken

Proef van je zelf versneden frietjes in een zelf gevouwen frietzak, smakelijk!