Op reis zonder zorgen over mobiele data:offline GPS-navigatie 

Op 15 juni 2017 werd roaming afgeschaft. Dit betekent dat je niet meer extra betaalt voor sms’en, telefoongesprekken en mobiele data in EU-landen. Je betaalt met andere woorden je eigen abonnementstarieven als je surft via mobiele data in bijvoorbeeld Spanje. 

Dit is handig voor het occasionele Skype-gesprek of WhatsApp-chats die je op reis voert met het thuisfront. Maar het is ook handig omdat je niet bang moet zijn dat je online navigatie app zoals Google Maps of Waze je veel extra kosten zal aansmeren. 

Maar wat als je buiten de EU op reis gaat, naar een land zoals Egypte? Ben je dan verplicht om offline navigatie apps zoals ‘Maps.me’ of ‘OsmAnd’ te gebruiken om vlot te navigeren en je data verbruik te beperken? 

Helemaal niet! Je kan de zogenaamde ‘online’ navigatie apps nog steeds gebruiken in het buiteland, maar je moet wel vooraf de kaarten downloaden voor offline gebruik (dit moet je trouwens voor offline apps zoals Maps.Me ook doen). 

 

Hoe gaat dit in zijn werk?  

Ik demonstreer aan de hand van ‘Google Maps’. 

 

 1. Open de instellingen van Google Maps door linksboven door op de 3 streepjes te drukken in de Google Maps app op je mobieltje. 
 2. Kies voor ‘Offline kaarten’ zoals op de eerste screenshot op bovenstaande afbeelding. 
 3. Selecteer je eigen kaart indien je de gewenste kaart nog niet ziet staan in de lijst. 
 4. Baken het gebied af die je wil downloaden door te scrollen en in- of uit te zoomen.
 5. Nadat je tevreden bent over het kaartgebied, druk je op ‘downloaden’. Let wel, deze kaart en de ruimte die er bij staat (280MB in het voorbeeld) wordt op het geheugen van je smartphone opgeslagen, zorg dus dat je genoeg ruimte vrij hebt. De kaarten kunnen niet overgezet worden naar een SD-kaartje! 
 6. De kaart wordt gedownload in de lijst. 
 7. Via het tandwieltje kan je de instellingen voor de kaarten aanpassen. 

 

Wat kan je doen met deze gedownloade kaarten?  

Je kan Google Maps gebruiken zoals je dat normaal zou doen. Wanneer je de internetverbinding (Wi-Fi en/of mobiele data) uit zet en je hebt een kaart vooraf gedownload kan je: 

 • Routebeschrijvingen opstellen en bekijken 
 • Navigeren (GPS) 
 • Zoeken naar locaties en hun bijhorende informatie(adressen, plaatsen, …) 
 • Naam wijzigen van een gedownloade kaart in het overzicht (3 puntjes naast de gedownloade kaart) 

 

Wat kan je niet doen met deze gedownloade kaarten? 

 • Je kan een offline routebeschrijving voor de auto opvragen, maar geen fiets- of looproutebeschrijving. Ook openbaar vervoer kan je niet worden weergegeven via offline kaarten. Deze data worden online opgehaald, dus als je even met een wifinetwerk verbinding maakt (vb. in het hotel), kan je dit wel bekijken. 
 • De routebeschrijving voor de auto bevat geen verkeersinformatie, alternatieve routes of rijbaanaanwijzingen. De routeopties bij een bepaalde route (om bijvoorbeeld tolwegen te vermijden zijn ook beperkt). 

Indien je op reis geen mobiele dat wil gebruiken, kan je altijd vooraf in het hotel met een wifiverbinding de nodige locaties opzoeken, kaarten downloaden en locaties opslaan.