Het gebeurt niet elke dag dat archeologen – bij wijze van spreken – in je achtertuin een schop in de grond steken. Voor de inwoners van Westrozebeke (Staden) was het zelfs de allereerste keer. Dubbel leuk wordt het als je die opgraving dan ook nog eens van nabij mag gaan bekijken.

Donderdagnamiddag 19 april sprongen de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Gemeenteschool van Westrozebeke en de Vrije Basisschool van Oostnieuwkerke op de fiets om aan de oranje werfkeet langs de Provinciebaan verzamelen te blazen. Hier wachtte archeoloog Willem Hantson (RADAR) hen op voor een ware ontdekkingstocht. Niet enkel leerden ze wat archeologie is en wat archeologen doen, maar ook wat ze daar allemaal gevonden hebben. Een boerderij uit de middeleeuwen, dat is dus echt heel oud. Over de Eerste Wereldoorlog wisten ze dan zelf weer heel wat te vertellen. Het bleef vragen regenen, maar op een bepaald moment moet er toch weer naar school gefietst worden. Kortom, een boeiende maar veel te korte namiddag onder een stralende lentezon. Meester Jan maakte er deze mooie fotoreportage van: Fotoreportage – Bezoek archeologische site

’s Avonds werd de archeologische site opengesteld voor het ruime publiek. Voor de twee rondleidingen waren er telkens een 35 geïnteresseerden uit de omgeving komen opdagen, benieuwd naar wat men hier aan het bovenspitten is. Geboeid lieten ze zich meevoeren over het opgravingsvlak en maakten ze kennis met de materiële getuigen uit het verre verleden van hun gemeente. Ze vernamen dat in de Romeinse periode hier reeds houtskool geproduceerd werd en er in de volle middeleeuwen (11de-12de eeuw) hier een boerderij stond, waarvan de verkleuringen van de paalkuilen en wat aardewerk de enige restanten zijn. Ook de onvermijdelijke Eerste Wereldoorlog passeerde de revue. Afsluiten deden we telkens met een verfrissende toelichting van Ivan Bruneel (Natuurpunt Groot-Staden) over de amfibieën uit de poel op het terrein, waarop iedereen voldaan huiswaarts keerde.

Een grote dank aan Greenyard Frozen Belgium, Acke & Bracke bvba, gemeente Staden en de archeologen op het terrein om deze rondleidingen mogelijk te maken.