Van 25 april tot 20 mei 2017 ging in de expositieruimte van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) te Roeselare de expo ‘Balken Revisted’ door. De omvangrijke houtvondst die in het najaar van 2013 aan de Diksmuidsesteenweg te Roeselare was gedaan, vormde de aanleiding en het onderwerp. Zo werd er toelichting gegeven bij de vondst en het onderzoek dat RADAR heeft uitgevoerd, evenals de historiek van de constructie die op en langs de Mandelbeek gelegen was. Er was ondermeer een originele aangepunte balk te zien, maar ook funderingspalen van het voormalige belfort en stadhuis van Roeselare, een holle balk en een balk met pen-en-gat-verbinding.

Het waren echter vooral de verwezenlijkingen van houtbewerkers, kunstenaars en particulieren die hier in het voetlicht werden geplaatst. RADAR deelde het historische hout in 2015 immers uit om er een creatieve dan wel nuttige bestemming aan te geven. Dit leverde meer dan 30 gegadigden op, waarvan er 15 een fysiek werkstuk op de tentoonstelling hebben geplaatst, gaande van tuindecoratie over staande lampen en draaiwerk tot kunstwerken met een knipoog, sokkels en mesheften. Heel verscheiden en kwaliteitsvolle werken met één constante, namelijk het historische hout. Vijf andere realisaties werden ook nog door middel van foto’s weergegeven, maar veel hout ligt echter nog te wachten om aangepakt te worden. Dat belooft voor wat we de komende jaren nog te zien zullen krijgen, in de eerste plaats via deze projectwebsite.

De opening vond plaats op dinsdagavond 25 april in aanwezigheid van 40 genodigden en de pers. Voorzitter van Projectvereniging BIE Kurt Himpe en schepen van cultuur van Roeselare Dirk Lievens gaven een speech en openden de tentoonstelling officieel met het doorzagen van een stukje historische balk. In de daarop volgende weken lieten 265 bezoekers een streepje achter aan de ingang van de expo en het gastenboek werd gretig volgeschreven. De reacties waren lovend, de realisaties werden steevast sterk gesmaakt: een geslaagd project. Nagenieten kunnen we dankzij de vele foto’s die deelnemer en fotograaf Kenneth De Keyser in een mooi filmpje gegoten heeft.

 

Pers

Prachtig initiatief dat resulteerde in een fantastische tentoonstelling. Dikke proficiat aan alle kunstenaars!

Mooie werken! Heel fijn dat de balken op deze manier een tweede leven gekregen hebben! Top!

Hout op z’n puurst. Machtig…

Uniek en eigenwijs idee en project met mooie verrassende creaties en wendingen.

Graag bedanken we nogmaals Carl Segaert en het SAKS voor de locatie, de uitgebreide logistieke ondersteuning en de fijne samenwerking, evenals stad Roeselare voor het overbrengen van de balken en het ter beschikking stellen van de TRAX-site. Uiteraard ook dank aan de deelnemers voor het creëren van iets nieuws en het ter beschikking stellen van hun creaties voor de expo. Ten slotte ook een dankjewel aan de klassen 3BHTa en 3BHTb van VTI Roeselare voor hun hulp bij opbouw en afbraak, Kenneth De Keyser voor hulp op allerlei vlakken, Shelsey Pattyn voor het ontwerp van affiche, flyer en campagnebeeld en verder iedereen die zijn/haar steentje heeft bijgedragen om er een heel mooi project van te maken.