Vroeger ging de batterij van je onverwoestbare Nokia GSM wel een week mee. Die goeie, oude tijd is helaas voorbij. Afhankelijk van de smartphone die je vandaag gebruikt of koopt, zal de batterij snel of traag opladen. Hieronder geef ik je enkele tips om je batterijverbruik in toom te houden én sneller weer aan de slag te kunnen wanneer je batterij moet laden. 

  

 

Algemeen

 

 1. ‘Je laat je batterij best volledig leeglopen’: Fout

Het is een hardnekkige mythe dat je een batterij best volledig laat leeglopen voor ze opnieuw te laden. Dit werd vroeger meegegeven bij aankoop van een mobiel toestel en dat had zijn redenen. De courante batterijen van toen waren van een andere makelij en hadden een soort ‘geheugen’. Hierdoor moest je de batterij als het ware aanleren tot hoever ze kon opgeladen worden. Bij recente batterijen is dit niet het geval, je hoeft ze dus niet volledig te laten leeglopen. 

 

 1. ‘Beter in 1 keer tot 100% opladen’: Fout

Aansluitend op de vorige tip is het beter om af en toe een korte oplaadbeurt te doen, in plaats van lange oplaadbeurten van 0% naar 100%. Het is wel wat onduidelijk hoe deze herhaalcyclussen nu juist werken. Er wordt aangeraden om je batterij tussen de 50% en 80% te houden. 

 

 1. Gebruik de bijgeleverde oplader

Mensen hebben allerlei opladers liggen tegenwoordig, zeker omdat je bij iedere aankoop een nieuwe oplader meekrijgt. Bij heel wat Android toestellen is dezelfde connector standaard: de micro-USB. Het probleem is echter dat verschillende fabrikanten dergelijke toestellen en opladers maken. Bij grote merken is er wel een kwaliteitscontrole, maar bij kleinere merken is dit niet altijd het geval. Gebruik dus best geen goedkope varianten van opladers die je in je plaatselijke supermarkt ziet liggen. Apple heeft hetzelfde probleem in mindere mate omdat de fabrikant hier meestal dezelfde is. 

 

 1. Warmte

De regel is: een warme batterij verliest veel sneller vermogen. Hoe warmer de batterij wordt, hoe meer vermogen ze gaat verliezen. Dit betekent dat je de smartphone of de tablet best op een vlakke, harde ondergrond legt, zodat deze niet te warm wordt. Van het opladen zelf wordt een toestel niet meteen te warm, omdat er in het toestel een systeem zit dat voorzichtiger gaat gaan opladen als de batterij bijna volgeladen is. Daarnaast kan je eventueel je toestel uit het beschermingshoesje halen om hogere temperaturen bij het opladen te vermijden. 

 

 

Hoe beperk je de laadtijd?

 

 1. Probeer het scherm niet te gebruiken tijdens het opladen

Een heel logische eerste tip. Waarom gebruik je best het scherm niet tijdens het opladen? Omdat het scherm een van de grootste batterij verbruikers is van je toestel! Is het noodzakelijk om het scherm te gebruiken en wil je tegelijk het toestel snel opladen, dan zet je best de helderheid van het scherm zo laag mogelijk. 

 

 1. Zet je verbindingen uit of gebruik vliegtuigmodus

Aansluitend op de vorige tip kan je ook een andere grote energie verbruiker buitenspel zetten tijdens het opladen van je toestel, nl. de verschillende internetverbindingen. Het maakt niet uit om welke verbinding het gaat (Wi-Fi, mobiel datanetwerk, bluetooth): het verbruikt allemaal energie. Zet deze even snel uit als je wil dat de batterij vlug opgeladen is. Je kan dit ook in één keer doen door de vliegtuigstand aan te zetten van je toestel. Dit kan je meestal via instellingen doen. Zo zullen alle verbindingen in één keer uitgezet worden. 

 

 1. Gebruik een tabletlader voor tablets

Wanneer je een smarthpone aankoopt, krijg je een lader meegeleverd. Ik raad je aan die lader ook te gebruiken en niet die van je vorige smartphone die ‘ook wel past’. Voor tablets geldt dezelfde regel. Gebruik de bijgeleverde lader, maar in ieder geval, gebruik een tabletlader. Het is namelijk zo dat een  smartphonelader het toestel trager zal opladen dan een tabletlader. Dit komt omdat de tabletbatterijen uiteraard groter zijn. Smartphoneladers hebben meestal een output van ongeveer 1 ampère. Tabletladers hebben dan weer een output van 2 ampère of meer. Je kan dus perfect de tabletlader gebruiken om je smartphone op te laden. Andersom zal het een stuk langer duren om je toestel op te laden.   

 

 1. Gebruik geen USB-poort of autolader

Aansluitend hierop is het ook aan te raden om je toestel niet op te laden via de USB-poort van je computer. Dit komt omdat deze poort een output heeft van 0,5 ampère. Dit is maar de helft van de output van de standaard smartphonelader, waardoor je smartphone dubbel zo lang aan de lader zal liggen. Dit geldt niet voor gebruikers van Apple-computers (Mac). Een Mac kan zijn output aanpassen als er een Apple toestel (Iphone/Ipad) wordt aangesloten, zo zal het toestel toch sneller opladen. 

 

 1. Zet je telefoon uit

Als je echt in tijdsnood zit en je wil meteen je toestel zo snel mogelijk opladen, zet die gewoon uit en laad het toestel op. Het nadeel is dat je uiteraard je toestel niet kan gebruiken! 

 

 

Hoe kan je je batterijverbruik inperken?

 

 1. Batterijgebruik

Je kan op je smartphone of tablet eerst achterhalen welke apps of activiteiten juist het meest van je batterij snoepen. Dit kan je terugvinden op Android systemen bij Instellingen – Systeem – Batterij en op Apple toestellen bij Instellingen – Batterij. Je kan bijvoorbeeld ook terugvinden of apps al dan niet actief gebruikt worden en batterij gebruiken, of ze op de achtergrond energie slurpen. Je kan met deze informatie eventueel aan de slag door apps niet meer op de achtergrond te laten lopen. 

 

 1. Verbindingen

Check bij instellingen de verbindingen die aan staan bij je toestel. Heb je bijvoorbeeld Wi-Fi verbinding, en tegelijkertijd ook 4G verbinding? Dan kan je een van de twee uitzetten om je batterij te sparen. Als je beslist om je draadloze verbindingen niet te gebruiken, kan je ook het zoeken naar deze verbindingen best uit zetten. Zelf als je geen Wi-Fi verbinding gebruikt, is het toestel op zoek om nieuwe verbindingen te maken. 

 

 1. Scherm, helderheid, geluid & trillen

Stel de helderheid van je scherm wat lager in op batterij te besparen. Klinkt logisch, maar dit kan je heel wat oplaadbeurten besparen! Je kan gemakkelijk de helderheid verhogen op het moment dat je even een helder scherm nodig hebt. Daarnaast kan je ook het ringtone of berichten geluid verlagen, maar vooral de trilfunctie uitzetten. 

Sommige mensen maken ook gebruik van schermanimaties. Deze zijn niet echt noodzakelijk en kan je ook uitzetten om de batterijduur te verlengen. Ten slotte kan je ook de periode verkleinen waarbij het scherm blijft aanstaan als het toestel inactief is. Hoe korter deze periode, hoe minder batterij je gaat gaan verbruiken. 

 

 1. Synchronisatie

Individuele apps synchroniseren dikwijls gegevens met andere toestellen. Je e-mails worden bijvoorbeeld om een ingestelde tijd opgehaald naar je smartphone of tablet. Als je deze synchronisatie uitzet bespaart dit uiteraard batterij, maar dat is niet echt handig. Je kan ook evenwel de periode verhogen. Zo kan je toch nog je mailtjes op tijd lezen, maar hoeft het toestel misschien niet om de vijf minuten te synchroniseren.