Het snel verdwijnend kloosterleven in de regio Roeselare was de drijfveer voor fotograaf Lodewijk De Decker en journalist Valentijn Dumoulein voor het boek en de reizende tentoonstelling ZUSTERS.

Twee jaar lang gingen beide heren op pad op zoek naar de laatste kloosterzusters. Valentijn interviewde in totaal vijftien zusters en tegelijk werd hun dagelijks leven en kloosteractiviteiten in beeld gebracht met de prachtige zwartwitfotografie van Lodewijk. Het kloosterleven anno 2018 kreeg hierdoor een gezicht, van de roeping en het dagelijks kloosterleven tot sociale hulp, van contact met de bevolking tot mogelijk missiewerk.

Op zaterdag 17 november organiseert de Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest en Erfgoedcel TERF in de herbestemde kapel van de Heilige Vincentius à Paulo in Emelgem een volgeboekte archiefbrunch met de voorstelling van het boek ZUSTERS in aanwezigheid van enkele geïnterviewde kloosterzusters. Brecht Dutillieux (Heemkring Ten Mandere) en Magda Deloo (Joe Van Rossem vzw) gaan er dieper in op de geschiedenis van de kapel.

Deze boekvoorstelling kadert in het feestjaar naar aanleiding van de tiende verjaardag van Erfgoedcel TERF. Op maandag 19 november opent de gelijknamige reizende tentoonstelling op het gelijkvloers van de Sint-Jozefskliniek in Izegem. Wie een interview met fotogelegenheid wenst, kan op maandagnamiddag 19 november met Valentijn en Lodewijk in de Sint-Jozefskliniek afspreken. De tentoonstelling zal opgesteld staan en exemplaren van het boek zijn dan beschikbaar. Een afspraak maken kan door te bellen naar 0498/13.58.19 of te mailen naar valentijn.dumoulein@telenet.be.

 

Praktische info ZUSTERS

  • Lodewijk De Decker, Valentijn Dumoulein 128 blz. / 24 euro / Te bestellen via de Facebook-pagina ‘Zusters’ of valentijn.dumoulein@telenet.be (0498/13.58.19) en lodewijk12@hotmail.com (0472/51.46.71).
  • U kan ook rechtstreeks overschrijven op het rekeningnummer BE28 0631 7850 7620 met vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Boeken worden aan huis gebracht of met de post opgestuurd.

 

De reizende tentoonstelling is van dinsdag 20 november tot het einde van het jaar gratis te bezoeken. Ze staat opgesteld op het gelijkvloers van de Sint-Jozefskliniek in de Ommegangstraat 7. Volgend jaar trekt de tentoonstelling naar andere steden en gemeentes in de streek.