Door corona zitten we ondertussen al een maand met z’n allen in ‘ons kot’. Ook de bibliotheken en kenniscentra van Midwest sloten midden maart noodgedwongen de deuren om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ondanks die fysieke sluiting zaten de bibliotheekmedewerkers niet stil. In maart stond de overgang naar een nieuw Vlaams bibliotheeksysteem gepland. Geen evidentie in Coronatijden, maar alle bibliotheken slaagden er in om de geplande overschakeling tijdig af te ronden. Er kwam digitale ondersteuning uit Vlaanderen en medewerkers gaven of volgden de nodige opleiding vanop afstand.

 

1 pas voor 14 bibliotheken

 

De bibliotheken en kenniscentra zijn er nu weer helemaal klaar voor om elke bezoeker van het nodige lees-, kijk- of luistervoer te voorzien. En voor wie zich lid maakt van één van de bibs uit de regio Midwest, is er nu nog een extra troef! Dankzij een nauwere regionale samenwerking van bibliotheken en kenniscentra binnen de streekintercommunale DVV Midwest kan je voortaan met 1 bibpas terecht in maar liefst 14 bibliotheken uit de regio: Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare (ARhus), Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. Vanaf juni geldt deze regeling ook voor Lichtervelde. Je hoeft met andere woorden voortaan slechts éénmaal lidgeld te betalen om materialen te ontlenen bij al deze bibliotheken. Dat lidgeld bedraagt vanaf april 2020 vijf euro per jaar voor leners vanaf 18 jaar. Voor wie jonger is dan 18 blijft het lidmaatschap gratis.

 

“We zullen doorgaan”

 

Gezellig snuisteren tussen de rekken, een lezing bijwonen of een babbeltje slaan met een andere bezoeker, is momenteel nog geen optie. Maar ook met deze uitdaging weten de bibliotheken en kenniscentra in Midwest raad. Net als andere essentiële instellingen pasten ze zich snel aan en voorzien ze in deze moeilijke tijden een alternatieve dienstverlening die helemaal op maat van de klant is. Daarnaast worden er digitale alternatieven aangeboden en gepromoot. Elke bibliotheek legt hierbij haar eigen accenten. Bekijk de info over het alternatieve aanbod en de heropening van je favoriete bib op hun website en sociale media.