In de vorige digtip hebben we het gehad de soorten digitale afbeeldingen (bestandsindelingen) en de resolutie van een digitale afbeelding.

In deze digitip heb ik het over het vinden van een gepaste afbeelding via Google. Op deze manier kan je snel een afbeelding vinden met de eigenschappen die je wenst, zonder verschillende afbeeldingen eerst te moeten downloaden en bekijken.

 

  1. Surf naar: www.google.be/images
  2. Geef een zoekopdracht in

Geef de gewenste zoekopdracht in en je krijgt een resultatenpagina met de meest relevante zoekresultaten bovenaan.

  1. Voeg extra zoekcriteria toe

Door extra filters toe te voegen kan je via enkele criteria specifieke afbeeldingen gaan zoeken tussen al deze resultaten. De verschillende criteria kan je naast elkaar toepassen. Om dit te doen moet je rechts onder de zoekbalk op ‘Zoekhulpmiddelen’ klikken.

 

Opmerking: voor webresultaten zijn er ook ‘zoekhulpmiddelen’. Maar deze zijn anders ingedeeld dan de hulpmiddelen voor afbeeldingsresultaten. Ik bespreek in deze tip enkel de laatste.

Er verschijnen 6 mogelijke criteria om de zoekopdracht te gaan verfijnen: 

  • Grootte: Hier kan je kiezen tussen verschillende resoluties om een geschikte afbeelding te zoeken. Kies voor groot, gemiddeld of icon (pictogram). Of stel exact een resolutie in waaraan je afbeelding moet beantwoorden.
  • Kleur: Kies een bepaalde kleur voor de afbeelding, of kies voor een zwart-wit afbeelding. Ten slotte kan je hier ook kiezen voor een transparante afbeelding, dit is handig wanneer je zoekt naar een PNG-afbeelding met een transparante achtergrond.
  • Type: In je op zoek naar een cartoon, of eerder een echte foto? Bij deze filter kan je op zoek gaan naar gezichten, foto’s, clipart, lijntekeningen of GIF-animaties.
  • Tijd: Bij deze filter kan je een foto vinden die recent of op een bepaalde datum is gepubliceerd.
  • Gebruiksrechten: Hier kan je foto’s terugvinden die bepaalde licenties hebben. Site-eigenaren kunnen doorgeven hoe de content van hun websites gebruikt mag worden. Met deze filter kan je zoeken naar afbeeldingen die vrij mogen hergebruikt worden, die mogen gewijzigd worden, of beide.
  • Meer hulpmiddelen: Dit is niet echt een filter, maar je geeft de resolutie van alle afbeeldingsresultaten weer, in plaats van enkel de resolutie te tonen als je over een afbeelding hoovert met de muis. Handig als op zoek bent naar een bepaalde resolutie.

 

Er zijn nog meer manieren om specifiek te gaan zoeken naar bepaalde afbeeldingsresultaten of webresultaten in Google: zoekoperatoren en geavanceerd zoeken. Dat komt er aan in een volgende digitip!