Itsme to prove it’s you 

Wat is ‘itsme’ (spreek je uit als in het Engels ‘it’s me’)? Het is een app op mobiele apparaten zoals Android smartphones & iPhones. De app laat je toe om op een gemakkelijke, veilige en betrouwbare manier je identiteit te bewijzen en transacties te bevestigen. In feite kan je via ‘itsme’ overal inloggen met één enkel wachtwoord of gewoon met je vingerafdruk.  

De kaartlezer kan je dus vaarwel zeggen, of toch niet? Niet helemaal in ieder geval, want je hebt nog altijd de kaartlezer nodig bij het opzetten van je ‘itsme’ account.  

Wat kan je doen eens ‘itsme’ correct geïnstalleerd is? 

 • Diensten gebruiken die een e-ID identificatie vereisen zonder je pincode van je e-ID in te geven of zonder een bedrade of draadloze kaartlezer te moeten gebruiken zoals mypension.be.  
 • Diensten van PC-banking of banking apps gebruiken via ‘itsme’ zonder het wachtwoord van die specifieke bank app. 

 

Is ‘itsme’ veilig? Respecteert de app je privacy? 

De app is ontwikkeld door een consortium van banken samen met Orange, Proximus & Telenet. Dit consortium heet het ‘Belgian Mobile ID’. Dit is dus geen publiek, maar een privaat initiatief gesteund door de overheid. Op de pagina: www.itsme.be/nl/security kom je meer te weten over hun privacy beleid en de bescherming van je persoonlijke gegevens. 

 

Wat kan je zelf doen om ‘itsme’ zo veilig mogelijk te gebruiken? 

 • Een sterk paswoord kiezen 
 • Smartphone niet verliezen 
 • Smartphone updaten naar de laatste versie 

 

Voorwaarden om de ‘itsme’ app te gebruiken? 

 • Minstens 18 jaar oud zijn 
 • Een Belgisch e-ID hebben
 • Een Belgisch gsm-nummer hebben (Belgische simkaart) 
 • Een Android of iOS smartphone hebben 
 • Per gsm nummer en per e-ID is 1 ‘itsme’ account toegestaan 

 

Aan de slag

1. Wat heb je nodig?

 • Smartphone met internet verbinding
 • E-ID met pincode
 • Kaartlezer met draad

2. Installatie

Surf naar de website van ‘itsme’ op een vaste pc: www.itsme.be.

Ga naar ‘Aan de slag met ‘itsme’.

Download de app voor jouw besturingssysteem. Via de app zal je kunnen inloggen en de connectie maken met de dienst die je wil gebruiken. Vandaar dat je het telefoonnummer van je smartphone zal moeten ingeven.

Registreer je account door je gsm-nummer in te voeren en ook je e-mail adres.

Verifieer in deze stap je e-ID door die via de kaartlezer te lezen en daarna ook je pincode in te geven. Zorg dat je e-ID geldig is en dat je de correcte pincode bij de hand hebt.

Je ontvangt op de computer waarop je geregistreerd bent voor ‘itsme’ een identificatietoken die je op de smartphone app moet ingeven. Zo kan je account gekoppeld worden aan dit toestel.

Je krijgt nog een controlecode die je moet invoeren in de app op de smartphone.

Kies een wachtwoord. Dit wachtwoord mag je niet vergeten want dit is de beveiliging om in te loggen, vanaf nu heb je geen e-ID meer nodig.

3. Gebruik

Hier kan je een voorbeeldje vinden van hoe je kan inloggen op mypension.be zonder het gebruik van je e-ID, pincode of kaartlezer. Je moet uiteraard wel ‘itsme’ gebruiken en de bovenstaande installatie afgewerkt hebben.

Druk rechts bovenaan op aanmelden en kies daarna voor aanmeldingsmethode: ‘itsme’.

Kies nogmaals voor de digitale sleutel ‘itsme’.

Wanneer je aangemeld bent en je nummer is ingevoerd, zal je nu een timer zien op je desktop scherm. Dit is de tijd die je hebt om op je smartphone te kijken waarop je de ‘itsme’ app hebt geïnstalleerd. Op de ‘itsme’ app verschijnt er een schermpje waarop je de aanmelding moet goedkeuren. De website staat er ook op vermeld, komt hier iets vreemd op waarop je niet wil aanmelden, klik dan op annuleren!

Na het bevestigen van de aanmelding op je smartphone, word je op de desktop aangemeld op de dienst.

Zo kan je heel snel aanmelden op verschillende websites die itsme ondersteunen. Voor een volledig overzicht van alle diensten die werken met itsme kan je naar de volgende pagina gaan: https://www.itsme.be/partners.