Heb je een desktop die al jaren op dezelfde plaats staat te draaien? Een toetsenbord waar je soms eens een lekkere koek boven eet? Een scherm waar er toch enkele vette vingers op te zien zijn?

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om de hardware van je computer te onderhouden. En de onderhoudsproducten zijn helemaal niet duur.

 

Wat heb je nodig? 

  • Een persluchtreiniger: dit is een busje, dat je kan kopen (in bijvoorbeeld Action) voor slechts 2,99 euro. 
  • Een busje universele reiniger waarmee je brilglazen kan schoonmaken. Dit kan je verkrijgen bij je opticien, maar goedkopere alternatieven zijn even goed. 
  • Een proper droog doekje. 

 

TOETSENBORD: bij regelmatig gebruikt wordt dit onderdeel van uw laptop of computer heel vuil. Etensresten, huidschilfers, vuile vlekken voelen zich thuis aan de onderkant van je toetsen.   

 

Om het grootste vuil even weg te blazen, kan je met de persluchtreiniger tussen de toetsen lucht spuiten. 

 

Hoe doe je het?

 

Hou je toetsenbord rechtop én probeer ook je persluchtreiniger zo recht mogelijk te houden tijdens het spuiten. 

Deze methode werkt best bij losse toetsenborden, zoals bij een vaste computer. Een gesloten toetsenbord zoals van een laptop heeft hier minder baat bij, maar je kan toch nog steeds heel wat vuil wegblazen! 

 

COMPUTER: bij een vaste computer (geen Apple) heb je de toren waar je moederbord, processor en andere hardware in zitten opgeslagen. Dit toestel verzamelt bij het draaien heel wat stof, afhankelijk van het aantal ventilatoren en ruimte in het toestel. 

 

Hoe doe je het?

 

Maak de case van de computer open. 

 

Blaas met de persluchtreiniger het verzamelde stof de lucht in (niet diep inademen!). Zorg ervoor dat je niet te dicht lucht blaast op het moederbord en de processor. Mik op de delen van de toren waar er geen belangrijke computer onderdelen zitten. 

 

Belangrijk: Houd de persluchtreiniger zo recht mogelijk zodat er geen koude vloeistof uit de spuitbus loopt, die je computeronderdelen kan beschadigen. Het is belangrijk dat alle vloeistof uit de bus netjes verneveld wordt, daarom is het belangrijk de spuitbus rechtop te houden. 

 

De spuitbus krijgt na een tijdje gebruiken ook heel erg koud. Dit is normaal, het is dus handig om een handdoek in de buurt te hebben om de bus eventueel in te wikkelen. Na gebruik zal de bus weer opwarmen.   

 

SCHERM: Je maakt je scherm makkelijk proper met  een universele reiniger die je ook voor het poetsen van brilglazen gebruikt. 

 

Hoe doe je het?

 

Bevochtig lichtjes het oppervlak van je scherm met de reiniger, en veeg alles met een proper doek weer droog.