Al je videobestanden op je computer afspelen op je TV zonder USB-stick of kabel, dat kan! In december 2016 schreef ik deze digitip over het streamen van je smartphone of tabletscherm naar een tv-scherm door gebruik te maken van Google Chromecast of Apple TV.

De Google Chromecast is een mediastreaming-apparaat dat aan te schaffen is vanaf €39. In de bovenstaande digitip kon je lezen hoe je het apparaat kan installeren en te streamen vanaf je smartphone. Om vanaf je computer te gaan streamen, ga je gelijkaardig te werk.

  • Sluit de Chromecast aan op de netstroom en via een HDMI-poort op je TV (je toestel moet dus een HDMI-aansluiting hebben!)
  • Open je smartphone en via de ‘Home’ app van Google volg je de instructies op je smartphone en op je televisiescherm.
  • Wanneer de configuratie correct is verlopen, is de Chromecast toegevoegd aan je wifi-netwerk. Op je smartphone zie je dan dat de Chromecast correct is geconfigureerd.
  • Vanaf je PC die verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk kan je nu toepassingen streamen naar de Chromecast, bijvoorbeeld een Google Chrome venster, zoals op onderstaande afbeelding.
  • Een Chromecast pop-up venstertje zal verschijnen op je computerscherm en je vragen met welk toestel je wil gaan casten. Klik hier op de naam van je Chromecast (de naam heb je kunnen kiezen bij de configuratie).
  • Klaar! Staat je tv aan en op het juiste HDMI-kanaal, dan kan je nu het venster bekijken op je tv-scherm.

Het nadeel van bovenstaande manier van casten is duidelijk: niet alle toepassingen kunnen gecast worden. Dan kan je videobestanden wel in Google Chrome slepen, maar er is ook nog een andere én betere manier.

Met je Chromecast en de plug-in ‘Videostream voor Google Chromecast’ kan je gemakkelijk bestanden aanklikken en streamen naar je tv-scherm. Als je de plug-in (na het installeren) opstart, dan kan je een videobestand dat lokaal opgeslagen is, aanklikken. Kies daarna het device naar waar je wil streamen (je geconfigureerd Chromecast toestel dus) en de stream zal starten.

De video wordt gestreamd tot 1080p met ondertitels en is ook via de PC en via de smartphone te pauzeren, door te spoelen, volume te wijzigen, … .

Een klein nadeel bij deze manier van video-streamen, is de heel korte bufferperiode die af en toe de video onderbreekt. Ik ondervond dat een video van 50 minuten 4 à 5 keer kort onderbroken werd, echt storend was dat niet.  Maar dit kan afhankelijk zijn van je wifi-verbinding, Chromecastmodel en nog andere factoren. Maar aangezien de videostream plug-in gratis en snel te installeren is, is het zeker het uitproberen waard!

Belangrijke opmerkingen bij het gebruik van de Chromecast:

–          Laat de Chromecast niet aan staan als je die niet gebruikt: in de achtergrond blijft de Chromecast data verbruiken.

–          Bij het streamen via een Chromecast gebruik je weinig tot geen extra data als je gewoon binnen je eigen wifi-netwerk streamt. Als je een Netflix- of Youtube-video van je pc naar je tv-scherm streamt ga dus niet dubbel verbruiken.

 

De Google Chromecast werkt zowel met Windows- als Apple-apparaten (vanaf IOS6.0).