WhatsApp is de meest populaire communicatie app op de wereld. Maar, in tegenstelling tot de ook veel gebruikte Messenger en Skype, weten veel mensen niet dat je ook met WhatsApp een videogesprek kan houden met meer dan één persoon! 

Op de volgende manier kan je een zogenaamde ‘videoconference’ houden met WhatsApp: 

Op het gesprekvenster van een contactpersoon in Whatsapp kan je bovenaan, naast het telefoonicoontje voor een spraakoproep, kiezen voor een video-oproep door het video-icoontje te kiezen.

Je belt dan de persoon op en jullie krijgen videobeelden van elkaar te zien. Handig als je iets wil tonen, vragen aan je vriendin welke shampoo je nu weer moet meebrengen of gewoon als je elkaar eens wil zien! Let op, uiteraard heb je een internetverbinding nodig om WhatsApp te gebruiken (mobiele data of Wi-Fi).

Eens je aan het videobellen bent, zoals op de linkerkant van bovenstaande afbeelding, kan je de persoon waarmee je aan het bellen bent zien in het groot en sta je zelf in de rechteronderkant. Rechtsbovenaan je scherm staat er een ‘+’-icoontje, waarmee je mensen kan toevoegen aan het videogesprek.

Zodra je daarop drukt, krijg je een keuzelijst (let op, je videogesprek gaat verder) waarop je kan kiezen wie je nog wil toevoegen aan het gesprek. Zodra je iemand hebt gekozen uit je WhatsApp-contacten lijst, wordt er een extra videobeeld toegevoegd aan het scherm (zie volgende afbeelding).

Op de afbeelding hiernaast kan je zien dat een extra persoon is toegevoegd aan het videoscherm. Het scherm wordt nu anders opgedeeld, namelijk de beller staat onderaan en de andere personen bovenaan. Iedereen kan elkaar zien en horen.

Het is ook mogelijk om opnieuw een persoon toe te voegen door opnieuw rechts bovenaan op het ‘+’-icoontje te drukken en een nieuwe contactpersoon te kiezen uit je WhatsApp contactenlijst. Je kan maximaal met vier contactpersonen een videogesprek houden. Bij vier personen in het videogesprek wordt het gesprek opgedeeld in vier delen.

Enkele tips:

  • Je kan dit ook doen met spraakoproepen! Omdat die tip minder leuk beeldmateriaal oplevert, toon ik enkel videobellen voor.
  • Video- en spraakgesprekken zijn beschermd met end-to-end-encryptie, de inhoud van je gesprekken is dus helemaal privé.
  • Ten slotte is het ook handig om te weten dat wanneer de beller het gesprek stopt (door op de rode telefoonknop te drukken), het videogesprek verder gaat met de overgebleven contactpersonen. De oorspronkelijke beller hoeft dus niet te blijven bellen als de anderen willen door praten!