WANNEER? Zaterdag 2 juni 2018 (10u-12u en 14u-17u)

WAAR? CVO Kokelaarstraat 5, 8800 Roeselare

WAT? Bezoek aan de kelder van het CVO in de Kokelaarstraat te Roeselare met:

  • Uitleg bij de vondsten van de opgravingen van V.O.B.o.W. – WAR.
  • Toelichting bij de conservatie van het hout van de Romeinse waterput + toekomstige realisatie van een reconstructie met diverse originele onderdelen.
  • Toelichting bij ‘Plank zkt. Bestemming’ voor de herbestemming van het afgeschreven Romeinse hout.
  • Bezoek aan de schuilkelder uit WOII.

HOE? Iedereen welkom, begeleide rondleiding om het half uur, volledig gratis

De kelders van het CVO in Roeselare herbergen een goed bewaard geheim. Reeds enkele decennia stallen de Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (V.O.B.o.W. vzw) en de Werkgroep Archeologie Roeselare (WAR) hier een deel van hun archeologische vondsten. De betonnen kelders uit het Interbellum fungeerden tijdens WOII als schuiloord voor de bombardementen van de geallieerden. Het stabiele klimaat ondergronds zorgt voor een optimale bewaring van de aanwezige artefacten, die grotendeels afkomstig zijn van werven in de Roeselaarse binnenstad.

De meest tot de verbeelding sprekende collectie is echter afkomstig van de Romeinse site Roeselare-Haven, waar naast een Romeinse dakpanoven diverse houten waterputten aan het licht kwamen. Eén waterput werd integraal ontmanteld en hier in waterbakken gestald in afwachting van conservatie. Nu – 25 jaar later – wordt hier eindelijk serieus werk van gemaakt. Een deel van het hout is echter niet meer bruikbaar en zal – later dit jaar – ter beschikking gesteld worden aan derden om er iets nuttigs dan wel creatiefs mee te doen, dit onder de noemer ‘Plank zkt. Bestemming’.

Gun jezelf een blik in deze ondergrondse wereld en laat je rondleiden door Jozef Goderis, voorzitter van V.O.B.o.W. vzw en WAR, en Willem Hantson, Erfgoedconsulent bij IOED RADAR. Elk half uur start er een rondleiding en deze zijn volledig gratis.

Deze activiteit kadert in de Archeologiedagen.