De organisatie van Open Monumentendag 2020 verliep dit jaar anders dan anders. Hoewel de focus van deze dag wel dezelfde was zoals altijd: het bekende en minder bekende bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed uit de regio in de kijker zetten. Maar dit jaar moest dat natuurlijk ook veilig gebeuren. Dat het publiek deze keer anderhalve meter afstand moest houden, een mondmasker moest dragen en heel vaak vooraf moest reserveren, was nieuw dit jaar.

 

Desondanks lieten de organisatoren zich dat niet aan het hart komen!  Het weer was prachtig en de bezoekers genoten van een portie kwalitatief onroerend erfgoed.

 

Lichtervelde

De activiteiten in Lichtervelde stonden in het teken van cichorei-asten. Zo’n 250 mensen bezochten de site van de gewezen cichorei-ast Cappelle. Daar was een tentoonstelling over cichoreiteelt, asten en seizoensarbeid te zien. Een dertigtal personen sloot ook aan bij de begeleide wandelingen. In de voormiddag werd een infopaneel ingehuldigd over seizoensarbeid van Lichterveldenaren die gingen werken in de regio Pas-de-Calais in Frankrijk. Dit gebeurde in het bijzijn van een delegatie uit de Franse jumelageregio CCRA. De gemeente Lichtervelde werkte samen met deze regio voor de restauratie van een ast in Vieille Eglise, een webdocumentaire  én de uitwerking van een fiets- en wandelroute in Lichtervelde.

 

Izegem

Izegem ging de schoolse toer op met geleide rondleidingen in enkele topscholen. Zowel ‘het College’, ‘den Avé’ als ‘het VTI’ zetten hun deuren open voor 240 geïnteresseerden die de mooiste en meest bijzondere plaatsen van deze scholen te zien kregen.

 

In Eperon d’Or namen enkele enthousiaste vrijwilligers de bezoekers mee terug in de tijd. Ze demonstreerden hoe die fascinerende toestellen uit de vaste collectie vroeger werkten.

 

Ten slotte was ook de gerestaureerde Gilde opnieuw geopend. De herbestemming als ondernemerscentrum ‘Hof van Commerce’ lokte veel nieuwsgierigen.  De dorst lessen kon in Brasserie De Gilde op de benedenverdieping.

 

Roeselare

Ook in Roeselare was er voor elk wat wils. Vaste waarde op het programma is natuurlijk KOERS. Museum voor de wielersport. Je kon er gratis genieten van de collectie, maar ook van het prachtig gerestaureerde gebouw.

 

De oude Tramstatie kreeg recent een nieuw dak en het gebouw was het thesisonderwerp van historicus Tom Vandelanoitte. Tom kwam voor de gelegenheid uitleg geven aan bezoekers over dit bijzondere gebouw.

 

In  de Duitse communicatiebunker uit WOII in de Sint-Hubrechtsstraat leerde je als bezoeker alles over de bevrijding van Roeselare door de Polen in het najaar van 1944.

 

Bij de beschermde directeurswoning naast de bunker pikten de bezoekers een staaltje poëzie mee, zoals ook bij de Bonte Os, de Cityscoop en Popcorn Music.

 

In ROESARCHEO verdiepten een dertigtal personen zich in het ondergrondse verleden van de stad. En in het oude postgebouw Ter Posterie kon ook de tentoonstelling Fier#VANRSL op heel wat kijklustigen rekenen.

 

In de kerk van Rumbeke liep de gloednieuwe documentaire film over orgels in Roeselare én de link met Brugge.  Om 17u kwam ook architect Piet Viérin er een woordje uitleg geven.

 

 

Dankjewel aan alle organisatoren voor hun inzet in deze complexe omstandigheden. Ook een dikke merci aan alle bezoekers die deze dag even ‘uit hun kot’ kwamen. Het was een geslaagde, zomerse Open Monumentendag!