Voor de 20ste editie van Erfgoeddag – met DE NACHT als centraal thema – investeren we met de West-Vlaamse erfgoedcellen (Erfgoedcel TERF, Erfgoedcel Brugge, Erfgoed Zuidwest, Erfgoedcel Kusterfgoed, CO7) en Achthoek in een digitaal erfgoednachtspel.

 

Samen met Oetang Learning Designers en FARO – Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed – en in co-creatie met leid(st)ers van verschillende West-Vlaamse jeugdbewegingen ontwikkelden we vier spelformats die de spelers kennis laten maken met het erfgoed uit de buurt. Via een toolkit kunnen deze heel eenvoudig aan een bepaalde locatie (dorp, stad, wijk of gemeente) aangepast worden. Elk format vertrekt vanuit de ErfgoedApp en werd zo bedacht dat de digitale mogelijkheden van de app en het jeugdbewegingsleven elkaar versterken.

 

Meer weten over dit traject? Surf dan zeker eens naar www.erfgoedspel.be

Wil je ook een Erfgoed(nacht)spel in de regio maken en/of spelen? Contacteer Hugo Verhenne.

 

Ontwikkelingsfase

 

Van bij de start was het duidelijk dat we niet alleen een spel voor jeugdbewegingen, maar ook met jeugdbewegingen wilden maken. Daarom zochten en vonden we 12 enthousiaste leid(st)ers van verschillende West-Vlaamse jeugdbewegingen. Samen met hen vormden we de creatieploeg.

 

Onder begeleiding van Oetang Learning Designers doorliepen we in het najaar van 2019 een intensief co-creatieproces. Tijdens twee creatiedagen brainstormden we over de ingrediënten van het Erfgoed(nacht)spel, spelformats, de vertaling hiervan naar de ErfgoedApp en de praktische uitwerking van het spel.

 

Zo kwamen we tot een een toolkit die elke Vlaamse erfgoedorganisatie met jeugdbewegingen kan gebruiken om dit Erfgoed(nacht)spel lokaal te spelen.

 

De eerste tests van de toolkit en de formats waren gepland op Erfgoeddag 2020. Op dat moment zou het spel voor het eerst gespeeld worden door de jeugdbewegingen die bij het creatieproces betrokken waren. Door de maatregelen tegen het Coronavirus zijn deze nu uitgesteld naar najaar 2020.

 

 

Op 17 oktober was het dan zover, de première van het spel!

 

De leiding van jeugdatelier ‘De Durvertjes’ uit Beveren-Roeselare zorgde voor een vlekkeloos verloop terwijl de jongeren tussen 12 en 15 jaar de diverse opdrachten (zoeken, zingen, dansen, filmen, knutselen, tekenen, dichten, …) via de erfgoedapp enthousiast uitvoerden om uiteindelijk toegang te krijgen tot de top van het klokkentorenmuseum en de bom – die alle erfgoed in de stad dreigde te vernietigen – te ontmantelen. Klik hier voor de tour.

 

‘Beire’, ‘tof en spannend’, ‘donker en eng’, ‘andere kijk op monumenten en gebouwen’ waren slechts enkele van de positieve reacties van leden en leiding achteraf.

 

 

Meer weten? 

 

De website www.erfgoedspel.be bundelt alles wat je moet weten over dit project.

Een reeks blogposts brengt het co-creatieproces in beeld. Maar bovenal vind je er ook de nodige info, tips en de toolkit om als erfgoedcel of jeugdbeweging met het Erfgoed(nacht)spel lokaal in je stad of gemeente aan de slag te gaan.

Zie ook het verslag van de voorstelling van het erfgoednachtspel op het Groot Onderhoud 2020, hét jaarlijkse netwerkmoment van FARO met de culturele- en erfgoedsector.

 

 

Een voorproefje