Kies voor erfgoed op zondag 22 april

‘Kiezen’ was hét thema van Erfgoeddag dit jaar, maar dankzij de regionale Erfgoeddagbrochure van erfgoedcel TERF is van keuzestress geen sprake. Alle activiteiten in de regio Roeselare werden kant-en-klaar voor je gebundeld in de regionale erfgoeddagbrochure.

We klokten af op 2249 bezoekers in de regio Roeselare, met als uitschieters de erfgoedverkiezingen in Hooglede (452 stemmers! Met Sancta Rosa als grote winnaar), Izegem (566 bezoekers voor het totaalprogramma), Roeselare (793 bezoekers voor het totaalprogramma) en Staden (200 bezoekers voor 38 jaar JH Dolce Vita).
Het fotoverslag vind je hieronder.

 

‘Kiezen’ was een makkelijk aanknopingspunt voor de vele organisatoren in de Roeselaarse regio, zo blijkt. In Roeselare wandelde je door het verleden van de Roeselaarse burgervaders én ontdekte je de keuze van meer dan twintig ‘koerscollectioneurs’ in het Wielermuseum.

Grasduinen door archieven kon dan weer in Moorslede, zowel in het gemeentehuis als in het documentatiecentrum van heemkundige kring Dadingisila. Ook in het stadsarchief van Izegem was je welkom! En als je dan toch in Izegem was: misschien sprong je eens binnen in het hoekhuis van de voormalige Drukkerij Strobbe, Eperon d’Or of nam je deel aan de ‘curieuze keuzewandeling’?

In Lichtervelde dook de heemkring in de historiek (of was het anekdotiek?) van de gemeenteraadsverkiezingen terwijl in Hooglede de kieskoorts haar hoogste punt bereikte met een overrompeling van de stemhokjes in WZC Ter Linde door 452 stemgerechtigden die hun lokaal favoriet erfgoed kozen. Ingelmunster toonde haar minder bekende schatten en in jeugdhuis Dolce Vita te Staden toonden ze je hoe je de perfecte pint tapt na een bezoek aan de tentoonstelling van hun 38-jarig bestaan!

 

Kies voor FM 100.1

Ook Radio 2 West-Vlaanderen koos voor erfgoed en maakte vijf boeiende reportages  in samenwerking met de West-Vlaamse erfgoedcellen: TERF, Erfgoed Zuidwest, CO7, Kusterfgoed en erfgoedcel Brugge. De reportages waren te beluisteren van maandag 16 april tot en met vrijdag 20 april, telkens tussen 12 en 13 uur.