Op de heldentour! 

 

Op zondag 22 april van 10 tot 18 uur vond in heel Vlaanderen en Brussel de 12e editie van Erfgoeddag plaats: een recordeditie met 523 erfgoedorganisaties (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, brandweerkorpsen…) en meer dan 800 activiteiten. 


Ook een heroïsche editie, Erfgoeddag deed ons even stil staan bij het fenomeen ‘helden’: hoe en wanneer ben je een held, wie en waarom maakt er aanspraak op, welke soorten helden bestaan er en hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van al die helden?
Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedcellen en -gemeenschappen in Vlaanderen en Brussel en geniet de volle steun van de Vlaamse overheid.  

 

Op Heldentocht door de BIE regio 

 

Een 25-tal erfgoedverenigingen uit de regio boden samen zo’n 30 ‘helden’activiteiten aan rond vooral ‘vergeten’ helden: brandweermannen en-vrouwen, kanaalgravers, heiligen, kloosterzusters, heemkundige pioniers, oud-strijders, wielerhelden, kunstenaars… 


Via tentoonstellingen, demonstraties, rondleidingen, wandel-, fiets- en zoektochten, film, evocaties, … haalden ze deze helden van onder het stof en bliezen er terug nieuw leven in met behulp van o.a. kindvriendelijke activiteiten. Zo’n  4.000 bezoekers vereerden deze helden met een bezoek op Erfgoeddag in de regio TERF.