Dit jaar is het exact 75 jaar geleden dat WO II eindigde. Een aantal jaar geleden verzamelden we al de verhalen van de laatste getuigen in het boek ‘Wij maakten een oorlog mee’.  Daarom organiseren we dit jaar een project met scholen en bewoners van woonzorgcentra in elk van onze  zeven BIE-gemeentes (Hooglede, Lichtervelde, Izegem, Ingelmunster, Moorslede, Roeselare en Staden), in samenwerking met Compagnie Collage.

 

Verhalenvertelster Tilde Vandenbroucke nam de kinderen op sleeptouw naar het woonzorgcentrum en sprokkelde samen met hen verhalen, herinneringen en anekdotes bij getuigen van toen. Wat betekende die oorlog voor de mensen toen, hoe beleefden de kinderen die oorlog, hoe zag het dagdagelijkse leven eruit? En wat vinden de leerlingen van vandaag van die oorlog, wat voor gevoel roepen die verhalen op? Op basis van die indrukken en de verhalen maakten de kinderen daarna samen met muzikant en videokunstenaar Stijn Wastyn korte stop motionfilmpjes.

 

Dit hele traject diende als inspiratie voor de voorstelling ‘Duizend bommen en verhalen’ die in première ging op 27/05/2019 in TRAX (Roeselare).

 

Volgende scholen zijn betrokken bij dit project:

  • Ingelmunster: OLV School ism wzc Maria Middelares
  • Roeselare: VMS en 2 ooggetuigen Leona en Eli

Vrije centrumschool ism wzc Vincenthove

  • Lichtervelde: ’t Vlot ism wzc ’t Hof
  • Gits: vrije basisschool ism wzc Ter Linde
  • Moorslede: de Bunderboog ism wzc Maria Middelares

’t Brugske Dadizele ism Maria’s Rustoord

  • Staden: GVB afdeling Vijfwege ism Ter Westroze

Gits


Lichtervelde