Dit jaar is het exact 75 jaar geleden dat WO II eindigde. Een aantal jaar geleden verzamelden we al de verhalen van de laatste getuigen in het boek ‘Wij maakten een oorlog mee’.  Dit jaar organiseren we een project met scholen en bewoners van woonzorgcentra in elk van onze  zeven BIE-gemeentes (Hooglede, Lichtervelde, Izegem, Ingelmunster, Moorslede, Roeselare en Staden).

De verhalenvertellers van  Compagnie Collage laten de leerlingen, in interactie met de senioren, hun eigen verhaal schrijven rond de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende die oorlog voor de mensen toen, hoe beleefden de kinderen die oorlog, hoe zag het dagdagelijkse leven eruit? En wat vinden de leerlingen van vandaag van die oorlog, wat voor gevoel roepen die verhalen op?

Dit traject zal in vier verschillende scholen plaatsvinden. De woordkunstenaar van Compagnie Collage herwerkt dan alle verhalen tot één geheel en dan gaat de beeldende kunstenaar er mee aan de slag. Samen met drie andere scholen worden deze verhalen dan verwerkt in een ‘stop motion’ filmpje. Tenslotte wordt er met al deze verzamelde sprokkels een voorstelling gemaakt die in alle gemeentes zal opgevoerd worden.

 

Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus sta je in een 5de of 6de leerjaar in een school uit onze regio en werk je graag aan dit project mee, geef dan snel een seintje op aline@bieterf.be.

 

Praktisch:

  • Het traject bestaat uit drie sessies van telkens 2 u, nu in het voorjaar.
  • De sessies gebeuren in het woonzorgcentrum en de kunstenaar begeleidt de leerlingen en zo’n 5-tal bewoners.
  • Scholen kunnen gratis deelnemen aan dit traject.
  • Alle info: aline@bieterf.be.