In 2013 organiseerden we een workshopreeks rond kerkelijk erfgoed. Ook de opmaak van een kerkinventaris was één van de onderwerpen. Maar we willen niet gewoon advies geven. De kerkbesturen écht een duwtje in de rug geven bij het opmaken van een kerkinventaris of het herwerken van een bestaande inventaris, dat was de bedoeling!

In 2014 stuurden we freelancer Daan Declercq op pad om het kerkelijk erfgoed in verschillende kerken in de regio Roeselare onder de loep neemt. Hij beschreef en fotografeerde onder meer stukken uit de Protestantse kerk in Roeselare en de O.L.V.-basiliek in Moorslede nauwkeurig. Zo weten deze kerkbesturen nu precies wat ze in huis hebben, wat ook het goed behoud en beheer van dit erfgoed bevordert. Daarnaast biedt het ook mogelijkheden om de collectie te ontsluiten voor het brede publiek, zowel digitaal als via publicaties en tentoonstelling.

Maar er zijn nog religieuze collecties aanwezig in de regio die geïnventariseerd moeten worden. Zo werd de Heemkundige Kring Aubert Tillo Van Biervliet tussen 2016 en 2017 bijgestaan in de inventarisatie van een collectie die gelinkt is aan de Onze-Lieve-Vrouweprocessie. In april 2018 ging een groep vrijwilligers van start in de Heilige Kruisverheffing in Roeselare-Beveren. Eind 2018 en begin 2019 worden er ook vrijwilligerswerkingen opgestart in de Sint-Amanduskerk (Ingelmunster), Petrus- en Pauluskerk (Roeselare-Rumbeke) en parochiekerk Sint-Jan-Baptist (Staden).

Agenda


Er zijn momenteel geen publieksactiviteiten gepland.

Overzicht kerken en kerkfabrieken


Nog gepland.

Sfeerfoto's