Pierre Vangroenweghe is de bezieler van het privémuseum ‘De Temmerman en zijn alaam’ in Izegem. Hij stamt uit een familie waar schrijnwerkers elkaar al generaties lang opvolgen. Zijn liefde voor het ambacht zorgt ervoor dat hij al ruim 60 jaar een interessante collectie beheert. Erfgoedcel TERF en ETWIE zetten zich nu in voor deze collectie door ze in eerste instantie samen met Pierre te inventariseren en vervolgens extra onder de aandacht te brengen.

Vangroenweghe wil met zijn collectie aantonen hoe mooi het vak houtbewerking kan zijn, welke slimme technieken vakmensen bedenken om objecten te maken en hoe essentieel een grondige materiaalkennis is zodat begrepen kan worden waarom deuren, ramen, parketvloeren, trappen of meubels op een specifieke manier gemaakt worden.

Zijn verzameling beperkt zich daarom niet enkel tot het gereedschap van de schrijnwerker. Uiteraard zijn schaven, zagen, hamers en handboren goed vertegenwoordigd, allemaal goed onderhouden en klaar voor gebruik. Maar de kracht van de collectie bestaat erin dat hij ook al het bijbehorend materiaal (deurbeslag, soorten glas, verf, verpakkingen, nagels …) en de afgewerkte producten (deuren, ramen, luikjes, trappen, balustrades, parketvloeren, kasten, toonbanken, tafels, bedden, stoelen, wiegjes …) verzamelt waardoor hij een volledige verhaal kan brengen.

Regelmatig zullen we over de opvolging van dit inventarisatieproject verder berichten.