Organisatie: Eperon d’Or, met steun van TERF

 

Herbeleef het bedrijvige Izegem van 100 jaar geleden! De heropbouw van gebouwen en wegen ging hier hand in hand met de heropbouw van de economie en werkgelegenheid. En dat zorgde voor de nodige spanningen tussen bazen en arbeiders … Vanaf Eperon d’Or starten wandelen fietstochten door de stad en omgeving. De gids leidt je langs – en doorheen – bijzondere gebouwen die toen zijn ontstaan of veranderd.
In Eperon d’Or is er een tentoonstelling met originele stukken uit de wederopbouwperiode na WOI en een fotostudio uit de ‘verwoeste gewesten’. Verder zijn er ook oldtimerwagens, demonstraties, kinderanimatie én … de schoentjesworp om 16u!

 

Wandeling: de Izegemse wederopbouw

 Na WOI verandert onze maatschappij grondig. In 1918 wordt het algemeen enkelvoudig stemrecht voor Belgische mannelijke burgers ingevoerd. Er komt nieuwe infrastructuur in de stad en de wederopbouw doet de bedrijven groeien en bloeien. Fabrikanten bouwen statige herenhuizen en de sociale woningbouw kent succes. De mensen knokken voor een beter leven, de leerplicht is ingesteld en het onderwijs heropgestart. Tijdens de wandeling vertelt de gids je alles over deze veelbelovende tijden.

 

Fietstocht: de Izegemse wederopbouw

“Huizen zijn ruizen. Dat heb ik geheel mijn leven hooren zeggen. En hoeveel ruizen er thans door de huizen zullen ontstaan, zal niemand kunnen voorzeggen.” Dat schrijft het weekblad Ons Iseghem op 14 juni 1919. Na de Eerste Wereldoorlog was er inderdaad een groot tekort aan woningen. De schade viel best mee, maar er wachtten veel koppeltjes om te trouwen, mensen uit de Westhoek waren naar hier gekomen op zoek naar onderdak en de huurprijzen werden opgetrokken.

Na een aarzelende start werd begin de jaren 1920 het woonprobleem doortastend aangepakt. Overheid en de privésector namen allerlei initiatieven. De Izegemse Bouwmaatschappij werd opgericht, de borstel- en schoennijverheden kwamen weer op gang, de barakken verdwenen stilaan. En ‘den bouw’ floreerde. Izegemse architecten en aannemers kregen veel opdrachten. Mooie herenhuizen en rijen werkmanswoningen werden opgetrokken in nieuwe straten. Misschien ook jouw straat of jouw woning? Fiets met ons mee van Kachtem, over Emelgem naar het verruimde centrum van Izegem.

Praktisch | Tentoonstelling in Eperon d'Or


Datum: zondag 8 september – 10u-18u, schoentjesworp om 16u onderaan de toren van Eperon d’Or

 

Locatie: Eperon d’Or,Prins Albertlaan 5, Izegem

 

Inschrijven: niet nodig

Praktisch | Wandeling & Fietstocht


Datum: zondag 8 september – start om 10u30 en om 15u aan Eperon d’Or. Duur: ca. 2u

 

Locatie: Eperon d’Or,Prins Albertlaan 5, Izegem

 

Inschrijven: via www.eperondor.be