HISTORIEK

Jaarlijks zijn er nog 2000 kermissen in ons land, maar wist je dat ze wortels hebben tot in de middeleeuwen? Ze groeiden uit de jaarmis (kerkmis), geënt op de katholieke heiligenkalender. Het volk stroomde die dag samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. Gaandeweg groeide de mis met jaarmarkt uit tot een volksfeest, vaak één van de weinige uitgaansmogelijkheden, waar de dans- en braspartijen de katholieke inspiratie verdrongen.

Bij de eerste kermissen lag de nadruk vooral op kijken: naar circusartiesten, films, worstelwedstrijden, zogenaamde freaks in het rariteitenkabinet, vlooiencircussen, dansende beren,… Pas later werden de spiegeltenten geïntroduceerd waarin werd gedanst op muziek dat door een draaiorgel werd geproduceerd. Vandaag de dag is kermis een commercieel evenement geworden waar beleving centraal staat.

KERMIS IS VAN EN VOOR IEDEREEN

Mooi uitgedost, vaak in nieuwe kleren, werd er in familieverband op krijt geschoten, aan de flosj getrokken, oliebollen, suikerspin of pomme d’ amour gegeten, …. Daar houden wij, jong en oud, allemaal zelf warme kermisherinneringen aan over.

Erfgoedcel TERF wil de kermissfeer van vroeger laten (her)beleven in de regio Roeselare. Daarom deed de erfgoedcel in het najaar van 2016 een oproep naar alle verenigingen, instellingen, diensten, wijkcomités van de BIE-gemeenten om een nostalgische insteek voor het lokale kermisprogramma mee te helpen bedenken, invullen en realiseren.