Kurt Termote is technieker bij CC De Spil en in zijn vrije tijd hobby-instrumentenbouwer. Ooit droomde hij er als kind van om zelf een gitaar te bouwen. Zo’n 10 jaar geleden kwam dit terug boven en met dank aan het wereldwijde web kon hij zichzelf de kneepjes van het vak leren.

Met zijn achtergrond als schrijnwerker vormde hout bewerken geen probleem, maar de uitdaging zat er net in om met minder voor de hand liggende materialen gitaren te gaan bouwen, zoals een metalen gereedschapskist, fruitkratten of een vioolkist. Via een collega vernam hij dat er nog een historische balk bij het SASK onaangeroerd lag en dit leek een ultieme uitdaging te vormen. Sowieso wordt eikenhout amper gebruikt in de gitarenbouw, bovendien was dit hout oud en verweerd…

Een bezoek aan een bevriende houtzager bracht de mogelijkheden aan het licht en de balk werd in dunne planken gezaagd. Daarna kon het echte werk beginnen: schaven, plooien, passen, sculpteren en verlijmen. Bij de assemblage van de verschillende onderdelen werd gespeeld met de verkleuringen van het hout van licht tot donker door het eeuwenlange verblijf in veenrijke lagen.

Het resultaat is een elegante, eerder klein gitaar, geïnspireerd op de exemplaren uit de Renaissance, maar naar een model uit de late 19de eeuw met een fijn uitgewerkte brug. Een bijhorende houten kist in de typische hoekige stijl uit de late 19de eeuw maakt het plaatje compleet, maar deze is – in tegenstelling tot de gitaar – niet opgebouwd uit het historische balkenhout.

De gitaar zou uitstekend geschikt zijn voor fingerpickin’ blues & folk, dewelke mooi geïllustreerd wordt door muzikant Nils De Caster in filmpje 1 en filmpje 2. Niet toevallig de muziekstijl en -periode die Kurt het nauwst aan het hart ligt.