De afgelopen jaren zijn er heel veel interessante zaken aan het licht gekomen tijdens archeologisch onderzoek in Lichtervelde. Een selectie van deze vondsten kan je van 6 oktober tot en met 3 november gaan bewonderen in de foyer van het gemeentehuis. Niet alleen de vondsten uit de oude marktpomp, maar ook van de recente opgraving aan de Stegelstraat zal je er kunnen aanschouwen. Bovendien ontdek je er ook wat luchtfoto’s ons kunnen vertellen over wat er zich onder de grond bevindt. Je gelooft je eigen ogen niet.

De tentoonstelling wordt officieel geopend op vrijdag 5 oktober met een lezingenavond in de Sint-Jacobus-de-Meerdere-Kerk van Lichtervelde. Prof. Dr. Jean Bourgeois van de Universiteit van Gent komt vertellen over luchtfotografie als middel om ondergrondse structuren op te sporen. Specifiek zal hij zijn lens richten op de grafheuvels uit de bronstijd die in Lichtervelde zijn aangetroffen. Daarna neemt Olivier Van Remoorter, archeoloog bij BAAC Vlaanderen, het van hem over. Hij zal het specifiek hebben over de resultaten van het archeologisch onderzoek dat ze hebben uitgevoerd aan de Stegelstraat te Lichtervelde. Daarna zal burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn de tentoonstelling officieel openen en kan deze een eerste maal bezocht worden. Kortom een boeiende avond rond de archeologie en het verleden van Lichtervelde.

Wat?                    Programma

19u: Inleidend woord door Willem Hantson,
Archeoloog en Erfgoedconsulent bij IOED RADAR.

19u15: Lezingen

Prof. Dr. Jean Bourgeois (Universiteit Gent):
Archeologische luchtfotografie als revelator van een ondergronds verleden: grafheuvels uit de bronstijd in Lichtervelde.

Olivier Van Remoorter (BAAC Vlaanderen):
Van proefsleuven tot opgraving: Archeologisch onderzoek te Lichtervelde-Stegelstraat.

20u15: Verhuis naar het gemeentehuis

20u30: Officiële opening tentoonstelling ‘Lichtervelde OndersteBoven’
door Ria Beeusaert-Pattyn, burgemeester van Lichtervelde en ondervoorzitter van Projectvereniging BIE.

20u45: Receptie aangeboden door gemeente Lichtervelde
en mogelijkheid tot bezoek aan de tentoonstelling.

Waar?                 Sint-Jacobus-de-Meerdere-Kerk, Marktplaats, 8810 Lichtervelde
Wanneer?           Vrijdag 05/10/2018 om 19u
Wie?                    Iedereen welkom
Hoe?                    Deelname is gratis, maar gelieve te reserveren via info@bieradar.be of 051/26 87 49

Alle activiteiten in het kader van ‘Lichtervelde OndersteBoven’ kan je vinden op de projectpagina: www.bienet.be/lichtervelde-ondersteboven.

Lichtervelde OndersteBoven

Lichtervelde OndersteBoven