Lichtervelde OndersteBoven

De bodem in Lichtervelde herbergt heel wat schatten, archeologische welteverstaan. Ze verstoppen zich doorgaans uit het zicht, maar af en toe komen ze bij werken aan het oppervlak. Dan duiken er archeologen op om ze te onderzoeken en met wat geluk leren ze ons iets bij over het verleden van onze gemeente. Val je nu uit de lucht? Hoog tijd om zelf op ontdekking te gaan! Het evenement en de tentoonstelling zitten er intussen op en met succes. Sfeerfoto’s vind je hier onderaan. Uiteraard kan je nog de 3D-tekeningen bewonderen op de Marktplaats en in de Neerstraat.

De tentoonstelling

De afgelopen jaren zijn er heel veel interessante zaken aan het licht gekomen tijdens archeologisch onderzoek in Lichtervelde. Een selectie van deze vondsten kon je bewonderen in de foyer van het gemeentehuis. Wie zijn kans heeft gegrepen, gunde zichzelf een blik! Niet alleen de vondsten uit de oude marktpomp, maar ook van de recente opgraving aan de Stegelstraat kon je er aanschouwen. Bovendien ontdekte je er ook wat luchtfoto’s ons kunnen vertellen over wat er zich onder de grond bevindt.

Wat?                   Tentoonstelling
Waar?                 Foyer gemeentehuis, Marktplaats 2, 8810 Lichtervelde
Wanneer?           06/10 – 03/11/2018 volgens openingsuren gemeentehuis
Wie?                    Iedereen welkom
Hoe?                   Gratis

Het evenement

Op zondag 21 oktober stond Lichtervelde letterlijk ondersteboven. Het Middeleeuws Collectief bouwde een heus middeleeuws kampement op aan OC De Schouw. Je kon er zwaardvechters aan het werk zien, met pijl en boog leren schieten, je naam laten kalligraferen, ringsteken op een draaimolen, enz. Gegarandeerd kwam je er ogen en tijd te kort. Vanuit het kampement vertrok er een wandeling door het centrum van Lichtervelde en ging je op zoek naar restanten uit het verleden. Uitblazen kon je opnieuw in het kampement tussen een natje en een droogje. Enthousiastelingen konden zich nog uitleven op een dansworkshop, luisteren naar middeleeuwse muziek of zich vergapen aan de vaardigheden van de meegekomen ambachtslui.

Wat?                   Middeleeuws kampement + wandeling door centrum Lichtervelde
Waar?                 OC De Schouw, Statiestraat 113, 8810 Lichtervelde (Parking via de Tweelindenstraat)
Wanneer?           Zondag 21/10/2018 van 13u30 tot 17u30
– 13u30: show met zwaardvechten en middeleeuwse dansen
– 14u-15u: initiatie middeleeuwse dansen begeleid door Duo Ultreya
Wie?                    Iedereen welkom, jong en minder jong
Hoe?                   Gratis, wandelbrochure te verkrijgen aan de infostand

In de voormiddag kwam Duo Ultreya een uniek middeleeuws concert spelen op authentieke en gereconstrueerde instrumenten. De zaal zat gauw vol om deze ‘Vergeten Snaren en Rare Fluiters’ te ontdekken.

Wat?                   Middeleeuws concert ‘Vergeten Snaren en Rare Fluiters’ met Duo Ultreya
Waar?                 Site Van Coillie, Statiestraat 179, 8810 Lichtervelde
Wanneer?           Zondag 21/10/2018 om 11u
Wie?                    Iedereen welkom, de plaatsen zijn beperkt dus wees op tijd
Hoe?                   Gratis

Dit evenement was een organisatie van IOED RADAR i.s.m. Gemeente Lichtervelde, de Heemkundige Kring Karel Van de Poele en het Middeleeuws Collectief. Met steun van Erfgoedcel TERF en Vlaanderen.