Lichtervelde OndersteBoven

De bodem in Lichtervelde herbergt heel wat schatten, archeologische welteverstaan. Ze verstoppen zich doorgaans uit het zicht, maar af en toe komen ze bij werken aan het oppervlak. Dan duiken er archeologen op om ze te onderzoeken en met wat geluk leren ze ons iets bij over het verleden van onze gemeente. Val je nu uit de lucht? Hoog tijd om zelf op ontdekking te gaan!

De tentoonstelling

De afgelopen jaren zijn er heel veel interessante zaken aan het licht gekomen tijdens archeologisch onderzoek in Lichtervelde. Een selectie van deze vondsten kan je binnenkort gaan bewonderen in de foyer van het gemeentehuis. Grijp je kans en gun jezelf een blik! Niet alleen de vondsten uit de oude marktpomp, maar ook van de recente opgraving aan de Stegelstraat zal je er kunnen aanschouwen. Bovendien ontdek je er ook wat luchtfoto’s ons kunnen vertellen over wat er zich onder de grond bevindt. Je gelooft je eigen ogen niet.

Wat?                   Tentoonstelling
Waar?                 Foyer gemeentehuis, Marktplaats 2, 8810 Lichtervelde
Wanneer?           06/10 – 03/11/2018 volgens openingsuren gemeentehuis
Wie?                    Iedereen welkom
Hoe?                   Gratis

Het evenement

Op zondag 21 oktober staat Lichtervelde letterlijk ondersteboven. Het Middeleeuws Collectief bouwt een heus middeleeuws kampement op aan OC De Schouw. Je kan er zwaardvechters aan het werk zien, met pijl en boog leren schieten, je naam laten kalligraferen, ringsteken op een draaimolen, enz. Gegarandeerd kom je er ogen en tijd te kort. Vanuit het kampement vertrekt er een wandeling door het centrum van Lichtervelde en ga je op zoek naar restanten uit het verleden. Sla vooral geen wegen over, want er zal onderweg vanalles te zien en te doen zijn. Uitblazen kan je opnieuw in het kampement tussen een natje en een droogje. Enthousiastelingen kunnen zich nog uitleven op een dansworkshop, luisteren naar middeleeuwse muziek of zich vergapen aan de vaardigheden van de meegekomen ambachtslui.

Wat?                   Middeleeuws kampement + wandeling door centrum Lichtervelde
Waar?                 OC De Schouw, Statiestraat 113, 8810 Lichtervelde
Wanneer?           Zondag 21/10/2018 van 13u30 tot 17u30
Wie?                    Iedereen welkom
Hoe?                   Gratis

In de voormiddag komt Duo Ultreya een uniek middeleeuws concert spelen op authentieke en gereconstrueerde instrumenten. Wees er gauw bij, want de plaatsen zijn beperkt en ontdek deze ‘Vergeten Snaren en Rare Fluiters’.

Wat?                   Middeleeuws concert ‘Vergeten Snaren en Rare Fluiters’ met Duo Ultreya
Waar?                 Site Van Coillie, Statiestraat 179, 8810 Lichtervelde
Wanneer?           Zondag 21/10/2018 om 11u
Wie?                    Iedereen welkom
Hoe?                   Gratis

Dit evenement is een organisatie van IOED RADAR i.s.m. Gemeente Lichtervelde, de Heemkundige Kring Karel Van de Poele en het Middeleeuws Collectief. Met steun van Erfgoedcel TERF en Vlaanderen.