Het eeuwenoude molenaarsambacht  – de eerste houten, draaibare windmolen in Vlaanderen dateert van rond 1180! – is sinds begin deze zomer door de minister van Cultuur Jan Jambon toegevoegd op deze inventaris. Die geeft een overzicht van onze kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken waardevol genoeg om door te geven aan volgende generaties.

 

Met de opkomst van diesel- en elektromotoren vielen de meeste molens na WOII stil. Het molenaarsambacht was met uitsterven bedreigd. Gelukkig ontstond er een nieuwe soort molenaar: de vrijwillige molenaar. Na een cursus laat hij/zij onze ambachtelijke molens draaien en onderhouden.

 

Deze nog werkende ijkpunten langs fiets- en wandelpaden worden verder levendig gehouden naar volgende generaties door de West-Vlaamse Molenbrigade, een project van trekker Musea Brugge, de 5 West-Vlaamse erfgoedcellen (met o.a. TERF),  de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, VIVES en – last but not least – het Molenforum. Via een educatief pakket (met getuigenissen van molenaars, een doe-pakket en uiteraard een molenbezoek) zullen leerlingen van de 2de graad lager onderwijs (3de en 4de leerjaar) in de lente van 2021 kunnen kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en windenergie. Aan het project nemen 15 oude windmolens in West-Vlaanderen deel, waaronder de Grijspeerdmolen in Gits.