De 30ste editie van Open Monumentendag op zondag 9 september kreeg een feestelijk tintje en de zon was de hele dag van de partij. In vier gemeenten van de BIE-regio – Izegem, Lichtervelde, Roeselare en Moorslede – werden diverse activiteiten georganiseerd.

Izegem maakte opnieuw de verwachtingen waar met meer dan 2300 bezoekers. Vaste waarde Eperon d’ Or had een gevarieerd programma met onder meer de schoentjesworp, ondertussen een jaarlijkse traditie. Verborgen parel kasteel Ter Wallen, eenmalig toegankelijk, bleek een totale overrompeling te zijn. En in het klooster en de kerk van de paters kapucijnen konden (amateur)fotografen hun hart ophalen vooraleer de sloophamer er langskomt.

Gezelligheid troef in Lichtervelde met aperitiefconcerten tussen de bomen bij vakantiehoeve Bouckenhove. De bar in de tuin had zomerse allures en enkele gidsen namen enthousiaste bezoekers mee op sleeptouw door en rond de Huwynsbossen.

Roeselare was de grote trekpleister van deze OMD-editie. De 7 activiteiten gaven bezoekers de kans om met het kaartje in de hand van de één naar de ander te flaneren. Zo verzorgde het buurtcomité van wijk Prinsenhof enkele boeiende rondleidingen naar aanleiding van het 80-jarige bestaan van de wijk. Tot rust komen kon in de fantastische tuin van Villa Apers die tot een waar documentatiecentrum ingericht werd rond een heel actueel thema, de insijpeling van regenwater in de ondergrond.

Het verleden van de stad sprak heel wat bezoekers aan in zowel de voormalige tramstatie als op de zolder van het stadhuis. In de tramstatie deden de hallucinante beelden van het in puin geschoten Roeselare van net na WOI denken aan de huidige conflictgebieden. Rino Feys en Jimmy Hostens stelden er ook hun graphic novel voor. In het stadhuis zorgde Jozef Goderis wel voor een vrolijkere noot. Hij kon er honderduit vertellen over zijn 40 jaar ervaring met de ondergrond van Roeselare.

Genieten van de rust kon gelukkig ook op heel wat plaatsen in Roeselare. Op de Munt stond de – intussen 20 jaar – gerestaureerde kiosk van Roeselare waar men kon genieten van muziek, de historiek van de kiosk en het zonnige terras. Daarnaast was er ook een vleugje poëzie te vinden op vier erfgoed-gerelateerde locaties, extra in de verf gezet door de spitse verzen. Een slotakkoord kon niet ontbreken, meer bepaald bij een drankje in de K-trolle.

Grote publiekstrekker was ongetwijfeld het pas gerestaureerde en heringerichte KOERS aan het Polenplein. Maar liefst 6000 bezoekers overspoelden museum en tuin met niets dan lovende reacties. Het KOERS-café kon de bestellingen amper bijhouden en de kinderen kwamen ruim aan hun trekken bij de diverse animaties.

Moorslede: bier en plezier

En ten slotte wist ook Moorslede heel wat volk op de been te brengen. Het thema ‘100 jaar bier en plezier’ sprak duidelijk tot de verbeelding met onder meer een fijne tentoonstelling. Volkscafé Waterdam, eenmalig terug open, zat afgeladen vol en ook Café In Cany kreeg heel wat bezoekers over de vloer.  Met ‘Café Parlé’ bracht de lokale toneelvereniging enkele heerlijk herkenbare taferelen te berde terwijl de jeugdige aanwezigen om 16u verwend werden met een gulle spekkenworp.

Kortom, een geslaagde en zonnige editie!