Iedereen leest. Sommigen lezen altijd, anderen alleen als het moet. Lezen is veel. Het is zo veel dat er voor iedereen wel ergens een boek is dat past!

Jouw bib en Iedereen leest vieren de hele maand maart de 50ste feesteditie van de Jeugdboekenmaand. Als je een feestelijke foto of een vrolijk filmpje van jou en je lievelingsboek opstuurt naar www.jeugdboekenmaand.be/wedstrijd/deelnemen, maak je kans op een mooie prijs.

 

Ook wij waren of zijn fervente lezers. Hieronder ontdek je onze favoriete kinder- en jeugdboeken!

 

Marjoleine: Albin in de zoo van Ulf Löfgren

“Ontelbare keren las mama voor uit ‘Albin in de zoo’ én keer op keer was ik gefascineerd door hoe Albin de dieren bevrijdde en met hen op nachtelijk avontuur trok.”

Jochen: De trilogie Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroeide aarde, Het rad van fortuin van Thea Beckman

“Dit een historische trilogie voor tieners over de Honderdjarige Oorlog, met dus veel historische personages en gebeurtenissen. Door Thea’s fantastische schrijfstijl werd ik volledig in het verhaal ondergedompeld, het zorgde ervoor dat mijn interesse in geschiedenis nog groter werd.”

Willem: Het beest van de Canigou van Patrick Lagrou

“Alle elementen (bergen, grotten, ruïnes, dolmen, mysterie, enz.) voor een spannend reisverhaal zijn erin aanwezig en het speelde zich bovendien in de Pyreneeën af, waar ik gedurende mijn jeugd talloze malen op reis ben geweest.”

Margot: Karel het kuikentje van Nick Denchfield en Ant Parker

“Mijn favoriete boek is het pop-up prentenboek ‘Karel het kuikentje’; de eerste uitgave. Heel veel herinner ik mij er niet meer van, maar in het midden van het boek zat er een ‘echte’ snavel van Karel het kuiken. Die snavel kon open en dicht. Het boekje werd vaak voorgelezen voor het slapen gaan en het was een vast ritueel dat ik mijn tutje in de snavel van het kuiken stak.”

Elien: De Malteser erfenis van Anthony Horowitz

“Spannend, origineel en hilarisch geschreven! Voor mij was het in ieder geval goed voor enkele uren heerlijke ontspanning en dat geldt eigenlijk voor alle boeken van Anthony Horowitz. Sommige stukken vond ik zo grappig dat ik ze twee keer las… 😊”

 

Annelies: Matilda van Roald Dahl

“Ik was als kind verzot op de boeken van Roald Dahl en was dan ook teleurgesteld wanneer ik door de Roald Dahl-collectie van de jeugdbibliotheek heen was. Ik heb de boeken later allemaal tweedehands verzameld. Het boek over het slimme meisje Mathilda was één van m’n favorieten. Ik weet nog hoe ik dat boek las: met een lichtje onder m’n donsdeken, zodat m’n ouders niet zouden ontdekken dat ik nog steeds aan het lezen was.”

 

Thomas (stagiair): Op de boerderij van Benedict Blathwayt

“Op de boerderij gaat over de avonturen van Noortje de koe. Ik heb dat boek zodanig veel gelezen dat het uit elkaar viel van slijtage en m’n meter een nieuw voor me gekocht heeft. Als kind was ik gefascineerd door alles wat met de boerderij te maken had. Ik was van plan om later boer en astronaut te worden. Wanneer ik naar de ruimte moest, ging ik m’n ouders laten zorgen voor de koeien.”

Nele: Hasse Simonsdochter van Thea Beckmann

“Dit boek uit mijn geboortejaar 1983 is me altijd bijgebleven. Het vertelt het verhaal van de vrijgevochten Hasse die in het 15de-eeuwse Kampen een onconventioneel bestaan leidt. Zonder medeweten van haar ouders huwt ze met de huurling Jan van Schaffelaar die ze van het schavot redde. Samen met hem voert ze een troep huurlingen aan en beleeft allerlei avonturen. De historische boeken van Beckmann hebben zonder twijfel mijn liefde voor de geschiedenis aangewakkerd. En Hasse was, zoals alle meisjes in de boeken van de feministische Beckmann, een sterk en onafhankelijk meisje met een eigen wil. Een gedroomd rolmodel dus 😉”

Anke: De zusjes Kriegel van Marc De Bel

“TOPboek! 😃  Ik waande mezelf altijd een zusje kriegel. Speels, dapper en een tikkeltje stout. (mwoehahahha)”

Hugo: Een kleine mol die wil weten wie op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth

“Een grappig boek met een onvergetelijke titel, passend in de zindelijkheidstraining van je peuter: vergelijk je ontlasting met die van andere dieren, zoals paardenvijgen, geitenkeutels en koeienvla 😊”

Aline: Duet met valse noten van Bart Moeyaert

“Een mooi, maar ook een ietwat triest liefdesverhaal: over die alles overheersende eerste liefde en de daarbij horende hartverscheurende pijn wanneer niet alles loopt zoals je verwacht… Ik heb dit boek echt tientallen keren gelezen én ik heb zelfs geschreven naar Bart Moeyaert over hoe het nu eigenlijk echt afliep voor Lander en Lieselot want het boek heeft een open einde. Ik vroeg hem natuurlijk ook of hij geen vervolg wou schrijven. Raar maar waar schreef hij mij zelfs een handgeschreven brief terug (wat werd die gekoesterd!) om te zeggen dat hij nooit een vervolg zou kunnen schrijven dat aan mijn of andermans verwachtingen zou kunnen voldoen…Het boek staat nog altijd op mijn boekenplank en ik hoop dat mijn kinderen het later ook zullen lezen.”