De 26ste editie van Open Monumentendag was een mooi feest met 165 deelnemende steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen. Bezoekers konden een kijkje nemen in 450 monumenten, archeologische sites en landschappen of deelnemen aan een van de 350 activiteiten (wandelingen, fietstochten, tentoonstellingen, activiteiten voor kinderen,…). Samen konden we zo’n 400.000 bezoekers verwelkomen. Opnieuw een geslaagde editie van het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen, mét ideaal Open Monumentendag-weer!

Nagenieten van jouw bezoek aan de vlashoeve Holvoet? Bekijk hier de sfeerbeelden of post jouw idee omtrent de toekomst van de watertoren. Ruim 1 000 mensen bezochten deze site. Heel wat onder hen namen deel aan de geleide gidsbeurt of de fietstocht. Zin om op eigen houtje de vlasbedrijven te ontdekken die aangesloten waren op de waterleiding van de Bosmolens? Vraag gratis jouw brochure met fietsroute aan via astrid@bienet.be. Aan de watertoren zelf (Klaregrachtstraat znr, Izegem) werd nav OMD een permanent infobord ingehuldigd.

In het kunstenhuis K-trolle in Roeselare nam op de middag architect Bernard Lambert het woord. Doorheen zijn uiteenzetting probeerde hij aan te tonen dat het heel belangrijk is om de historiek van een gebouw te doorgronden, omdat je er dan pas een goede herbestemming kan voor zoeken. Het talrijk opgekomen publiek hing dan ook aan zijn lippen toen hij enkele West-Vlaamse voorbeelden onder de loep nam.