De 27ste Open Monumentendag ging ’s morgens vroeg van start in Lichtervelde met hoefgetrappel doorheen de ochtendmist. Het pas beschermde stationsgebouw vormde het decor voor een paardenzegening, daar waar omstreeks 1900 de regionale paardenmarkt plaatsvond en in WOI de door de Duitsers opgeëiste paarden verzameld werden, alvorens per trein richting front te vertrekken. De industriële gebouwen in Lichtervelde werden verder verkend tijdens een wandelzoektocht en beide evenementen konden op flink wat belangstelling rekenen. Zo kon men bijv. de voormalige vlasfabriek in de Leeuwstraat uitzonderlijk bezoeken.

Links en rechts vernamen we dat men deze zegening wel als jaarlijks weerkerend evenement zag zitten.

In Hooglede stonden de veldkapellen centraal. Deze stille getuigen worden al te vaak gepasseerd zonder er echt aandacht voor te hebben, daarom een fietstocht met de kapellen in de hoofdrol. Een fietstocht met begeleidend boekje verbond al deze kapellen tot een mooi parcours. Wie nog over bijkomende informatie beschikt, mag dit zeker doorgeven! De regen was in de namiddag spelbreker, maar in de voormiddag gingen toch tientallen fietsers op pad.

De Sint-Amandskerk in Roeselare was uitzonderlijk nog eens open voor het publiek. In de kerk konden verenigingsvlaggen en affiches uit de stadscollectie bewonderd worden. Voor velen was dit een stukje ongekend erfgoed. Doorlopend waren er ook rondleidingen in het gebouw en werden oude foto’s van de Sint-Amandskerk en het De Coninckplein geprojecteerd. Het was een komen en gaan van – al dan niet voor de regen vluchtende – bezoekers. De Koninklijke Stadsharmonie sloot onder grote belangstelling deze opendeur feestelijk af.

De architectenwoning van Apers in de Duboisstraat klokte af op een tweehonderdtal bezoekers. Gewapend met potlood en papier konden kinderen de mooie patronen in de vloertegels overtekenen en zelfs nieuwe patronen ontwerpen.

Het kasteel van Rumbeke is een vaste waarde aan het worden op openmonumentendag. 800 bezoekers waanden zich tijdens de rondleiding opnieuw in de middeleeuwen! Vele eeuwen geschiedenis die zich laten aflezen in de unieke kapel, de toren, de slotgracht… ideaal voor feeërieke foto’s en selfies!

Op de markt van Moorslede was het verzamelen geblazen voor het doopfeest van de reuzen Grimmert en Freya. De hele dag stonden eveneens de deuren van ‘In den Goeden Koop’ wagenwijd open. Dit hoekpand in heropbouwarchitectuur huisvestte decennialang een drukbezochte kruidenierszaak, en mocht nu na lange tijd op Open Monumentendag opnieuw honderden mensen ontvangen. Behalve de nostalgische sfeer van toen opsnuiven kon men ook de tentoonstelling rond het thema ‘De Marktplaats vroeger en nu’ bezoeken.

In Izegem kon men naar de indrukwekkende stoommachine gaan kijken. Het gebouw waarin de stoommachine staat en de schoorsteen zijn pas sinds 2014 beschermd als monument. De nog steeds werkende machine gaf een goed beeld hoe Izegem in het begin van de vorige eeuw zelf stroom kon opwekken, die zeer welkom was in de groeiende schoen- en borstelnijverheid!

Met tevredenheid kunnen we terugkijken op een geslaagde editie en wensen we alle lokale organisatoren, medewerkers en vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en gedrevenheid.

 

TOTAAL AANTAL BEZOEKERS PER OMD ACTIVITEIT: 3.147

Hooglede

Fietstocht langs veldkapelletjes: 40

Izegem
Bezoek Stoom- en Stroommuseum: 647

Lichtervelde
Wandelzoektocht: 30
Tentoonstelling Paardenmarkt + historiek station: 200
Paardenwandeling + zegening: 35

 Moorslede
Openstelling ‘In den Goeden Koop’: 600
Doop nieuwe reuzen: 150

Roeselare
Openstelling Apers atelier: 220
Herontdek de St Amandskerk: 425
Kasteel van Rumbeke: 800