Op zondag 11 september vierde Vlaanderen Open Monumentendag 2016. In 190 gemeenten in heel Vlaanderen zetten 611 monumenten, landschappen en archeologische sites de deuren open voor jong en oud. Het publiek kon kiezen uit maar liefst 875 activiteiten. Het prima Open Monumentendag-weer zorgde opnieuw voor een schitterend monumentenfeest met om en bij de 400 000 bezoekers, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

Open Monumentendag 2016 in cijfers

sinds 1989 in België, steeds op de tweede zondag van september
28ste editie
875 activiteiten
in 611 monumenten
in 190 gemeenten in heel Vlaanderen
ongeveer 400.000 bezoekers
Open Monumentendag in de BIE-regio

Ook in onze regio was u welkom op heel wat activiteiten. In totaal mochten we zo een 2 700 bezoekers verwelkomen. In Moorslede met zijn bakoven en de workshop brood bakken was het om duimen en vingers bij af te likken. In Izegem volgden velen het voorbeeld van minister Bourgeois en brachten een bezoekje aan het vernieuwde Eperon d’or. Zowel in Roeselare en Lichtervelde was er een pak interesse voor de verdwenen brouwerijen.

In Lichtervelde verliepen de aperitiefconcerten goed in de voormiddag en het terras van het gelegenheidscafeetje op de binnenkoert van de gewezen brouwerij Sint-Michiel zat vol. De zoektocht kende zo’n 60 starters waarvan er uiteindelijk 40 hun formulier indienden. Aan iedere locatie in het centrum waar vroeger een café was, hing een fiche met uitleg over dat café.  De formulieren moesten binnen zijn tegen 17 uur en tegen dan liep het terras opnieuw vol en zaten ze plots zonder blond bier. De winnaar van de zoektocht werd uiteindelijk Stephan Lefere die 20 op 20 scoorde!

Ook het orgelconcert in Roeselare op zaterdag viel niet in dovemansoren. 30 mensen vonden de weg naar de Sint-Michielskerk en hoorden hoe Eric Hallein de mooiste klanken uit het orgel toverde. De oude verdwenen Roeselaarse brouwerijen werden terug tot leven gewekt met oude foto’s, kaart- en archiefmateriaal. Zowel zaterdag als zondag was de tentoonstelling te bezoeken.

De vernieuwde gravenkapel in Ingelmunster was een schot in de roos. Sinds 2002 is ze beschermd en door de gemeente, die in 2004 eigenaar werd, gerestaureerd. Het verhaal van deze bijzondere restauratie werd verteld aan de hand van een tentoonstelling in de bib. Daarna bezochten de bezoekers de kapel en de crypte. De beschermde kapel krijgt in de toekomst enkele publieke functies maar de crypte is niet meer toegankelijk voor het publiek dus dit was een unieke kans! Schepen Rob Kindt leidde samen met de andere gidsen zo een 150 mensen rond.

En tenslotte was er veel interesse voor de activiteiten op het dienstencentrum GID(t)S zoals de kinderzoektocht, de staande wip (waar ook papa’s en mama’s konden ervaren hoe moeilijk het was) en de lezing in het voormalige stationsgebouw door Frans Waeyaert. De gidsen aan het station en het kasteel wisten heel wat te vertellen, over de Duitsers tijdens WO I en WO II als ook over de witte paters en stationschef.

Aan iedereen die het succes van deze dag mogelijk gemaakt heeft, zowel als medewerker als bezoeker, een dikke merci en graag tot volgend jaar!