Wie kermis zegt, denkt meteen aan oliebollen, suikerspinnen …  , spekken en wafels. Hier maakten de mensen kennis met allerlei nieuwe lekkernijen. Wist je dat de eerste frietjes werden verkocht vanuit een kermiskraam?

De kermis was vroeger hét evenement van het jaar. De familie kwam bijeen en genoot van een overvloedig feestmaal met het allerbeste van eigen kweek en teelt op tafel. In een aantal streken waren bijvoorbeeld ‘balletjes met krieken’ een gekend en geliefd kermisgerecht.

Wat is voor jullie échte kermiskost?

Samen met het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) gaat erfgoedcel TERF op zoek naar jullie oude kermisgerechten en ‘culinaire kermistradities’!

Deel jullie verhalen over frietjes, suikerspinnen en smoutebollen op de kermis, of recepten, menukaarten van het feestmenu in de dorpsfeestzaal, foto’s van feestmaaltijden in de familie, enzoverder. Graag een mailtje naar hugo@bieterf.be.

De verhalen en foto’s verschijnen op www.erfgoedbankmidwest.be en vormen de basis voor een culinair kermisverhaal op www.hetvirtueleland.be in 2018.