Dementie is een groeiend probleem. In 2010 waren er in Vlaanderen 100.000 mensen met dementie. In 2020 zullen er dat 130.000 zijn. Hoe kunnen we die mensen een zo kwaliteitsvol mogelijk leven verzekeren? Erfgoedcel TERF ontwikkelde in 2014 al zes remeniscentiekoffers die hierbij kunnen helpen, je vindt ze terug in onze uitleendienst.

In 2017 trekken zowel Erfgoedcel TERF als Kenniscentrum ARhus voluit de kaart van gezondheid en welzijn. Samen werk(t)en we twee nieuwe tools uit waarbij mensen met dementie samen met hun familie, mantelzorgers of zorgverleners mooie momenten en herinneringen kunnen (her)beleven: de dementie-app Prisma en de verteldoos ‘De Beurs’.

Prisma-app

De Prisma-app zal gebruikers toelaten om persoonlijke herinneringen, familieverhalen en (beeld)materiaal toe te voegen aan digitale content. Zo ontstaat er een gepersonaliseerd levensboek waardoor er gemakkelijk (opnieuw) contact gemaakt kan worden met personen met dementie. Een team van studenten en ondernemers startte Prisma tijdens de Open Summer of Code. Dat is een project waarbij studenten en coaches aan open source projecten werken. “Heel fijn om te zien hoe betrokken de studenten waren en hoe snel ze een mooi product in mekaar konden steken,” stelt sociaal ondernemer Frederik Vincx die de begeleiding op zich nam. “Onze dementie-app zorgt ervoor dat zowel familieleden als hulpverleners op een gemakkelijke en laagdrempelige manier toegang krijgen tot gepersonaliseerde gespreksonderwerpen om eenvoudiger te kunnen communiceren met personen met dementie. Zo gaan zij zich beter in hun vel voelen en vergroot hun levenskwaliteit,” vult Vincx aan. Prisma inspireert met onderwerpen en vragen om herinneringen los te maken en samen te koesteren. Met je smartphone sla je herinneringen veilig op in een privé archief én kan je grasduinen in een grote verzameling inspirerende verhalen van Vlaamse erfgoedorganisaties. “Prisma is nog in de beginfase. Uit expert interviews en onderzoek in woonzorgcentra bleek een duidelijke vraag naar warmere zorg. De betaversie van de app die we binnenkort voorstellen is daar slechts de eerste stap in. Er is nog veel werk voor de boeg om de verhalen van bewoners tot in woonzorgcentra te krijgen,” besluit Vincx.

Bekijk het achtergrond verhaal op www.prisma.care

 

Verteldoos ‘De Beurs’

Met deze verteldoos kunnen mantelzorgers van personen met dementie reminisceren, ofwel herinneringen ophalen aan het verleden. Aan de hand van de verhalenbundel met verschillende thema’s en foto’s kan je een gesprek starten met een dementerende. Mooie herinneringen (her)beleven, een lach, opnieuw contact ervaren, … kortom samen een positief moment van ontspanning beleven. Alle verhalen vertrekken vanuit de gekende feestzaal ‘De Beurs’ in Roeselare. Er wordt gefocust op de gebeurtenissen in De Beurs in de jaren 1950-’60-’70. De Beurs was in die jaren de ‘place to be’ in het uitgaansleven van Roeselare en de locatie voor tal van festiviteiten. Er hangen dus heel wat verhalen vast aan deze plaats voor vele Roeselarenaars!

Je kunt de verteldoos gratis ontlenen in ARhus afdeling De Munt (verdieping +4), voor 3 weken. In de catalogus op www.arhus.be zie je of de verteldoos aanwezig is of uitgeleend (+ link catalogus). Om te lenen moet je lid zijn van ARhus (een volwassene betaalt 2,5 euro per jaar; breng je identiteitskaart mee). Meer info via info@arhus.be.