Zondag 8 september is het opnieuw Open Monumentendag. Een datum om te omcirkelen in je agenda! Spreek af met je vrienden of familie, neem de regionale brochure mee en verken de grote en kleine monumenten in de regio Roeselare.

 

Wederopbouw gesignaleerd!
Precies 100 jaar geleden, in 1919, werd de Dienst der Verwoeste Gewesten opgericht. Deze dienst moest op korte tijd een antwoord bieden op de grote bouwkundige schade na de Eerste Wereldoorlog. De heropbouw heeft het uitzicht van de regio Roeselare tot op vandaag sterk bepaald. De typerende architectuur in regionalistische stijl, vaak in lokaal gebakken gele baksteen, is nog steeds courant. Tijdens Open Monumentendag loopt de wederopbouw als een rode draad door het programma.

 

Programma
In Roeselare kom je al in de juiste sfeer tijdens de lezing van Benoit Vandeputte over het leven en werk van Henry van de Velde in ARhus op 5/9. Op Open Monumentendag zelf blaast KOERS. Museum van de wielersport een kaarsje uit voor de eerste verjaardag van het gerenoveerde gebouw. Of wat dacht je van een gidsbeurt door de eerste tuinwijk van België, de Bataviawijk, of door de minder gekende Mandelwijk? Beide wijken zijn voorbeelden van wederopbouwarchitectuur. In ROESARCHEO gaan ze veel verder terug in de tijd, daar worden fossiele vondsten uit de regio tentoongesteld.
Muziekliefhebbers zijn dan weer welkom in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke op 7/9 en in de pas gerestaureerde Augustijnenkerk van het Klein Seminarie op 8/9 waar Eric Hallein telkens het orgel bespeelt.

Ken je hoeve Deefakker in Ingelmunster al? De oudste vermelding van deze hoeve dateert uit de 16de eeuw en binnenkort wordt de hoeve grondig gerestaureerd. Het is al zes jaar geleden dat de hoeve opengesteld werd op Open Monumentendag, laat deze kans dus niet liggen.

In Izegem is Eperon d’Or dan weer een vaste waarde. Had je de mooie art deco-toren trouwens herkend op het campagnebeeld van Open Monumentendag? Ook hier ligt de focus op de wederopbouw, er vertrekt zowel een wandel- als fietstocht aan het gebouw. Verder zijn fotografen eenmalig welkom in de voormalige drukkerij Strobbe om er het iconische gebouw vast te leggen op de gevoelige plaat. Uitrusten kan in Brasserie De Gilde. Het voormalige Gildenhuis heropende recent na een grootschalige renovatie.

In Lichtervelde wijdt de heemkring een tentoonstelling aan de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog, jeugdorkesten Ferventis en JEL zorgen voor de nodige animo. En als je daar in de buurt bent, stop dan eens in Gits! In deze charmante deelgemeente van Hooglede ontdek je heel wat monumentale kunstwerken.

In de monumentale Christus Koningkerk van Sleihage kan je een fototentoonstelling over de bevrijding in 1944 bezoeken. In Moorslede ben je tenslotte welkom in de tuin van Kasteel Koekuit ofwel ‘Chateau du Coucou’. Geniet van het park, de tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en de concertjes vanop de Roeselaarse muziekkiosk.

 

Praktisch:

  • Je vindt alle praktische info per activiteit terug op www.bienet.be/omd2019. Let op: voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven!
  • Op www.openmonumentendag.be vind je het volledige Open Monumentendag-programma in Vlaanderen terug.