Welke objecten horen thuis in mijn collectie? Wat weten we over deze objecten? Hoe kan je een collectie verder verrijken? En niet onbelangrijk: hoe ga je in de toekomst met de collectie om? Deze vier vragen stonden centraal tijdens het boeiende project “Assepoesters in de collectie”. In het najaar van 2018 schoot het traject, dat een samenwerking is tussen twee musea (KOERS. Museum van de Wielersport en Eperon d’Or), twee verzamelaars en erfgoedcel TERF, uit de startblokken. De opzet was om een deel van de eigen collectie kritisch te bekijken én na te gaan welke topstukken en (verborgen) pareltjes er in deze collectie aanwezig zijn. Als gemene deler werd er gekozen voor schoenen, zowel modieus als sportief.

 

In totaal beoordeelden de twee kerngroepen ca. 1500 schoenen. Gespreid over de vier verzamelingen waren er 482 objecten die er met kop en schouder bovenuit staken en als topstuk gedefinieerd werden. Vaak was op voorhand niet geweten dat deze stukken eigenlijk zo bijzonder en dus waardevol waren. Een mooi resultaat dus!

Tijdens het project deden we veel ervaring op en die willen we nu graag met u delen tijdens het reflectiemoment dat zal plaatsvinden op woensdag 11 september om 19:00 in Eperon d’Or (Prins Albertlaan 5, Izegem). Naast het verhaal over ‘Assepoesters in de collectie’, willen we ook samen met u enkele objecten waarderen. Wie weet ontdekt u op deze manier enkele verborgen parels binnen uw eigen collectie?

Programma
19:00 – 19:10 Onthaal
19:10 – 19:20 Voorstelling van het project, door Diethard Vlaeminck (Erfgoedcel TERF)
19:20 – 19:40 Resultaten musea: wat hebben zij ontdekt? Lie Cauwelier | Hilde Colpaert (Eperon d’Or) & Dries De Zaeytijd (KOERS. Museum van de Wielersport)
19:40 – 19:50 Histories vzw: voorstelling + insteek waarderen & begeleiding, door Frea Vancraeynest (Histories vzw)
19:50 – 20:00 Pauze
20:00 – 21:00 Workshop / Praktijkoefening waarderen

 

Hebt u interesse om deel te nemen aan het reflectiemoment? Schrijf u dan vóór 10 september via deze link of per mail via diethard@bienet.be.

 

Benieuwd wat dit project kan betekenen voor uw collectie? Breng dan een object mee naar het reflectiemoment, we tonen u graag op welke manier u kan beoordelen of het binnen uw collectie past en of het misschien zelfs om een topstuk gaat. Als u een object meebrengt, laat ons dit dan weten bij uw inschrijving. We nemen vervolgens contact met u op.

 

Het project ‘Assepoesters in de collectie’ is een samenwerking tussen Eperon d’Or, KOERS. Museum van de Wielersport, Projectvereniging BIE en privéverzamelaars Desal en Thomas. Het is mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse Overheid.