Rudy Dewulf is een meubelmaker en -restaurateur uit Beveren (Roeselare). Gefascineerd door hout en met alle finesses in de vingers zag Rudy meteen de mogelijkheden van enkele balk(fragment)en om er een kunstwerk met een knipoog mee te maken.

Men neme 3 balken en men make er een oversized hamer mee die oversized nagels in een balk aan het kloppen is. De steel van de hamer is een stevige tak die diep in de klei verborgen zat, de kop een afgezaagde punt van een heipaal. De liggende balk spreekt voor zich, maar de scheur in de zijkant leende zich ideaal om er een uit natuursteen gekapte nagel in vast te zetten. Deze blauwe hardsteen is afkomstig van de uitgebroken en weggegooide stoepranden die tijdens de dorpskernvernieuwing van Beveren vervangen waren door betonnen exemplaren. Ook steenkappen op deze uiterst geschikte, maar delicate steensoort is Rudy dus niet vreemd.

De ‘hamerkop’ en de zijkant van de balk werden met hars bewerkt voor consolidatie en om een kleurschakering te verkrijgen. Het geheel is een knipoog naar de houtbewerker die constructies als de Speye op de Mandel bouwt en is dan ook een ‘Ode aan de Ambachtsman’.

Het tweede werk heet ‘Dame Inquiétude’ en toont hoe er in een – op het eerste zicht – gewone balk een dame schuilgaat. Ze kijkt behoedzaam naar de wereld vanuit haar beschermende cocon.