Een Youtube-filmpje op je smartphone laten zien op je tv scherm? Die nieuwe app demonstreren aan je vrienden? Presenteren zonder projector? Heb je altijd al smartphone games op groot scherm willen spelen? Je bent op bezoek en wil even je vakantiekiekjes showen op groot scherm?

Dat kan allemaal in enkele stappen met Chromecast of Apple tv.

 

Chromecast

De Google Chromecast is een mediastreaming-apparaat dat je kan aansluiten op de HDMI-poort van je tv. Via de Chromecast kan je dan het scherm van een Android of Apple smartphone/tablet of van een laptop ‘casten’ op het tv scherm. Op deze manier kan je een gewone tv in feite ‘smart’ maken.

Hoe gaat dit in zijn werk? Ten eerste moet je een Google Chromecast aankopen. Dit kan je ofwel in de mediaspeciaalzaak in de buurt of kan je online gaan bestellen. Reken op een €40 euro.

In de verpakking kan je enkele elementen terug vinden, zoals je kan zien op de foto. De Chromecast zelf met HDMI aansluiting en een USB poort aan de andere kant. Daarnaast krijg je ook een netwerkvoedingsadapter met een USB kabel. Naast je smartphone en het tv toestel is het al wat je nodig hebt.

Nu volg je deze stappen:

 1. Sluit de Chromecast aan op de HDMI poort van je tv toestel.
 1. Via de USB kabel moet je ook de netwerkvoedingsadapter verbinden met de Chromecast.
 2. Druk op knop op de zijkant van de Chromecast om die aan te zetten.
 3. Ga via je smartphone internet browser naar ‘chromecast.com/setup’ (eenmalig).
 1. Volg de instructies om de Chromecast via een Wi-Fi netwerk te verbinden met je smartphone (eenmalig). Zorg dat je bluetooth verbinding aan staat.
 1. Start met casten door op het Cast icoon te gaan drukken in een app. Of ga naar de ‘Home’ app die je hebt geïnstalleerd in het proces en kies voor ‘Scherm/audio casten’.

Je kan nu een specifieke app gaan casten, bijvoorbeeld Youtube of Netflix. Maar je kan ook integraal je smartphone scherm casten. Open de ‘Home’ app en kies linksboven voor de optie knop. Ten slotte kies je bovenaan het scherm voor ‘Scherm/audio casten’.

Apple TV

Dit toestel is de tegenhanger van de Google Chromecast, maar uiteraard van het bedrijf Apple. De Apple Tv 4 is de laatste generatie van deze reeks, en zal je ongeveer € 180 kosten. Volg deze stappen om je Apple tv toestel te installeren:

 1. Sluit de voeding van de Apple Tv aan op het net.
 2. Sluit via een HDMI kabel het toestel aan op het gewenste tv scherm.
 3. Via de afstandsbediening bevestig je de verbinding tussen het tv toestel en je Apple Tv apparaat.
 4. Kies taal- en andere instellingen (eenmalig).
 5. Volg de instructies op het scherm om het proces te finaliseren. Zorg dat je bluetooth verbinding aan staat.
 6. Vanaf je smartphone kan je nu rechtstreeks op het scherm streamen via Airplay (open het snel menu door van onderaan te swipen op je Apple toestel).

 

Google Chromecast versus Apple Tv

Welk apparaat koop je nu het best? Ten eerste kan je al de kostprijs van beide toestellen gaan vergelijken en ook de voorkeur naar Android of Apple toe. Maar als we even los daarvan beide apparaten vergelijken kunnen we volgende conclusies gaan trekken.

Installeren: Apple Tv is in ieder geval makkelijker om te installeren dan de Google Chromecast. In theorie gaat de Chromecast ook erg vlot, maar af en toe loopt het eens mis, en dan kan het toch even zoeken worden. Apple Tv geeft dikwijls geen HDMI kabel mee in de doos, samen met de hogere prijs is dat toch wel vervelend.

Gebruik: De Google Chromecast wint het dan weer bij gewoon gebruik. Vlotte, intuïtieve bediening en gemakkelijk te vinden instellingen dragen hier toe bij. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je voorkeur voor het desbetreffende besturingssysteem.

Mogelijkheden: de Chromecast werkt slechts met een handvol apps, maar je kan sowieso je scherm ook integraal casten. Bij Apple tv kan je gewoon alles casten met Airplay en het toestel heeft meer ondersteuning naar games en dergelijke.

 

Conclusie

De twee toestellen zijn moeilijk te vergelijken, omdat ze toch verschillende accenten leggen. De Chromecast is eerder een snel mobiel cast apparaat, de Apple Tv is eerder echt een entertainment toestel.