Vakmanschap is helemaal terug van (nooit) weggeweest: creatieve makers krijgen overal in Vlaanderen nieuwe podia om hun werk aan het grote publiek te tonen. Zelf organiseerden we eind 2017 het event ‘maak het mee’ in de regio Roeselare. En ook Erfgoeddag 2019 trekt de kaart van de ambachten onder de noemer ‘hoe maakt u het?

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel of niet tastbaar cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie. Het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde podiumkunsten.

Schoenmakers, pruikenmakers, smeden, weefsters, bakkers, goochelaars, koetsenbouwers, vertellers, boekbinders, tapdansers, instrumentenbouwers, touwslagers, klompenmakers, … allemaal baanbrekende vakmensen, met beroepen die een lange en rijke geschiedenis kennen. Hun kennis en ervaring staat in onze haastige samenleving onder druk of wordt steeds meer in vraag gesteld.

Het doorgeven van dit soort vakmanschap, vaak een intensief en tijdrovend proces, is een voorwaarde om het levend te houden. Daarom wil Cultuurminister Gatz de nodige ondersteuning geven aan vakmensen die iemand een aantal maanden in de leer nemen en hem of haar de knepen van het vak leren. Door deze intense samenwerking kan vakmanschap worden doorgegeven en gaat het niet verloren.

Hoe werkt het?
Meester en leerling(en) vragen de beurs samen aan, voor maximaal twee jaar. Per maand kunnen de partners samen 2.000 euro krijgen als ondersteuning voor het leertraject, met een maximaal bedrag van 48.000 euro per traject. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 15 september 2018 worden ingediend via deze website.
Geïnteresseerd? Laat het ons weten via hugo@bieterf.be

De beurs start ten vroegste op 1 januari 2019 en ten laatste op 1 juli 2019.