Virtuele bureaubladen: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?

Windows 10 bracht vorig jaar de virtuele bureaubladen uit. Mac-gebruikers zullen dit al kennen en weten dat dit een heel handige feature is, niet alleen voor personen met één scherm, maar voor iedereen die wil gaan multitasken.

 

Maar eerst, wat zijn virtuele bureaubladen precies?

Zoals de term het zelf zegt, zijn de virtuele bureaubladen in feite meerdere bureaubladen die je tijdelijk kan toevoegen aan je systeem. Eigenlijk bestaat deze feature uit twee onderdelen. Ten eerste gaat het om een verbeterde weergave van alle actieve vensters. Ten tweede gaat het dus om de mogelijkheid een virtueel en nieuw bureaublad toe te voegen waarbij je vensters en programma’s kan openen, afgescheiden van andere bureaubladen.

 

Hoe werkt het?

In Windows 10 kan je linksonder op de taakbalk het icoontje vinden om de taakweergave op te starten, zoals op onderstaande afbeelding:

Door de sneltoetsencombinatie “Windows toets      + Tab” in te drukken op het toetsenbord kom je op hetzelfde taakweergave venster. Dit ziet er zo uit: 

In het taakweergave venster kan je verschillende elementen zien:

 

1. Hier zie je alle actieve vensters die je hebt geopend. Dit betekent dus als je geen virtueel bureaublad hebt aangemaakt, dat je alle actieve vensters ziet. Heb je wel een virtueel bureaublad geopend, dan krijg je de actieve vensters te zien van het huidig geselecteerde virtuele bureaublad.

 

2. De virtuele bureaubladen die je hebt opgestart kan je hier terugvinden. Dit betekent dus dat je standaard zonder virtuele bureaubladen hier geen bureaubladen ziet staan. Zodra je wel een virtueel bureaublad hebt aangemaakt, kan je hier wisselen tussen de bureaubladen door er op te klikken. Wanneer je wisselt tussen twee bureaubladen zal telkens je laatst geopende venster in dat bureaublad verschijnen.

Daarnaast kan je ook actieve vensters slepen van het ene bureaublad naar het andere, zo kan je een venster naar een ander bureaublad verplaatsen. Realiseer je goed dat er geen ‘hoofdbureaublad’ is! Dit betekent dat eens je bureaubladen hebt opgezet, je ze perfect kan gaan afsluiten. Er zal gewoon altijd minstens één bureaublad overblijven, uiteraard. Een bureaublad sluit je af door met de muis over het gewenste bureaublad te gaan en dan rechtsboven het venstertje op het kruisje te klikken.

 

3. Door te klikken op dit veld rechtsonder de taakweergave “Nieuw bureaublad +” kan je bureaubladen gaan toevoegen. Het nieuwe bureaublad verschijnt rechts naast de bestaande bureaubladen. Heb je slechts één bureaublad, staat er geen bureaublad in de lijst, zodra je twee bureaubladen hebt heb je een lijst van twee bureaubladen. Je kan ook perfect lege virtuele bureaubladen hebben waar geen enkel venster is in geopend, deze bureaubladen verdwijnen niet vanzelf.

 

Enkele nuttige tips:

 

Misschien vraag je je af waarvoor je deze functie zou gebruiken? Ook al zie je er niet meteen het nut van in, ik raad je toch aan om ermee te experimenteren. Zeker wanneer je maar over één scherm beschikt, zorgen de virtuele tabbladen voor een beter georganiseerd en efficiëntere multitask-ervaring. Je kan gemakkelijk taken van elkaar scheiden, of een professionele en persoonlijke digitale omgeving uit elkaar houden.

 

Wil je vlot met de bureaubladen werken, dan maak je best gebruik van de sneltoetsen. Hieronder vind je enkele interessante toetscombinaties:

Windows toets + Tab: Open het taakweergave venster

Windows toets + Ctrl + Pijltjestoets: (rechts) volgend bureaublad, (links) vorig bureaublad

Windows toets + Ctrl + D: Maak een nieuw virtueel bureaublad

Windows toets + Ctrl + F4: Sluit de op dit moment geopende bureaublad

 

Eén van de handigste combinaties uit dit lijstje is het volgend en vorige virtuele bureaublad. Je kan dus werken op één bureaublad, de toetsencombinatie “Windows toets + Ctrl + rechterpijltje” indrukken en het scherm schakelt meteen over naar je laatst geopende venster in het volgende bureaublad. Om terug te keren druk je dezelfde toetsencombinatie in, maar met het linkerpijltje. Zo kan je snel multitasken.

 

Zorg er wel voor dat je niet per ongeluk “Alt + Ctrl + pijltjestoetsen” indrukt. Met deze toetsencombinatie ga je het scherm gaan draaien! Dit is eerder geschikt om een collega te plagen, maar je gaat er zelf niet efficiënter door gaan werken!

 

Deze nieuwe feature staat nog in zijn kinderschoenen, er is nog verbetering mogelijk. Zo is de functie niet echt aangepast voor het gebruik met meerdere schermen, je kan geen aparte bureaubladen verdelen per scherm. Daarnaast is er geen indicator die weergeeft hoeveel bureaubladen je hebt openstaan, of  op welk virtueel bureaublad je nu weer zat. Een belangrijke functie die ook ontbreekt, is het rechtstreeks starten van een programma in een nieuw bureaublad. Dit zou kunnen toegevoegd worden aan het rechtsklik contextmenu.

 

Ten slotte het toevoegen van permanente virtuele bureaubladen met verschillende achtergronden ook een schitterende toevoeging zijn. Microsoft heeft dus nog wat werk aan de winkel, maar ook vandaag is het al de moeite om deze optie te gebruiken!