Volgens het eredienstendecreet van 2004 is elke kerkfabriek verplicht om een inventaris te hebben van alle objecten aanwezig in haar kerk. Maar een accurate kerkinventaris is sowieso heel handig, bijvoorbeeld bij brand, diefstal of sluiting van de kerk.

In 2015 en 2016 inventariseerde projectvereniging BIE, actief rond cultuur en erfgoed in de regio Roeselare, al enkele kerken in Roeselare, Moorslede en Staden. In 2019 krijgt dit traject een vervolg en komt de kerk van Sint-Jan Baptist in Staden aan bod.

Vele handen maken licht werk, daarom is projectvereniging BIE op zoek naar vrijwilligers om de verborgen kerkschatten van Sint-Jan Baptist in kaart te brengen. Wil je je verdiepen in (object)fotografie? Werk je graag nauwkeurig? Hou je er van om in groep aan de slag te gaan?

 

Vanaf begin februari 2019  komen we gedurende enkele maanden wekelijks samen om de aanwezige collectie te nummeren, te beschrijven, op te meten, te fotograferen en bekend te maken bij het bredere publiek. De startdag ging op 11 februari vanaf 14u.

Hoewel interesse in religieus erfgoed een pluspunt is, is dit zeker geen verplichting. Wij zijn op zoek naar mensen die zich gedurende een aantal maanden kunnen engageren om zich te verdiepen in het verleden van de eigen streek.

Het inventariseren gebeurt telkens op hetzelfde moment in de week, namelijk elke maandagnamiddag (niet op feestdagen).

Heb je interesse en/of wil je meer informatie?

Je kan nog steeds aansluiten. Neem contact op met aline@bieterf.be , of via het nummer 051/26 87 49.

 

Praktisch

Kerk Sint-Jan Baptist, Marktplaats 1-7, 8840 Staden.

Het inventarisatieproject start vanaf februari 2019 en zal vermoedelijk enkele maanden duren.