Woensdag 27 maart 2019 trokken zo’n 17-tal vrijwilligers richting Brugge voor een interessante dag die helemaal in het teken stond van religieus erfgoed. De vrijwilligers gaan immers wekelijks aan de slag in één van de drie kerken (Heilige Kruisverheffing in Beveren, Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke en Sint-Jan Baptist in Staden) om een kerkinventaris op te maken. Op deze uitstap hadden ze ogen en oren tekort.

 

In de voormiddag stond een bezoek aan kunstatelier Arté/Grossé gepland. Michel Vernimme lichtte de geschiedenis van het bedrijf toe, gaf uitleg over de verschillende gewaden en hun functies en gunde ons een blik achter de schermen in het naaiatelier en de zilversmederij.

 

’s Middags konden we genieten van een lekker daglunch in D’Hoeve.

 

In de namiddag werden we verwacht in de Sint-Pietersbandenkerk in Dudzele voor een rondleiding door Benoit Kervyn, de consulent religieus erfgoed van de stad Brugge. Hij vertelde over het mooie patrimonium van de kerk en toonde hoe de vrijwilligers van Brugge een inventarisatieproject aanpakken.

 

Na een deugddoende koffie in het dorpscafé de ‘Drie Zwanen’ ging de groep terug huiswaarts, gewapend met heel wat extra kennis en know-how die ze zeker zullen kunnen toepassen in ‘hun’ kerken.