Als je aan een begraafplaats denkt, aan wat denk je dan?

Aan het schrobben van een grafsteen eind oktober?

Of aan de chrysanten die begin november de graven sieren?

 

Toch is een begraafplaats meer dan dat. Vaak is het een (groene) rustige plek in het centrum van de gemeente. Ideaal voor een wandeling of een rustpauze. De graven herinneren ons aan wie vroeger in de gemeente leefde, maar ook aan de vaardige ambachtsmannen die degrafstenen vormgaven.

Begin dit jaar rondde onroerend erfgoeddienst RADAR de inventarisatie van de drie begraafplaatsen van Moorslede af. RADAR bracht de waardevolle graven in kaart, elk graf kreeg een beschrijving die voorzien werd van een foto.  Bekijk het resultaat op www.versteendegetuigenissen.be.

Om dit project onder de aandacht te brengen nam de gemeente Moorslede samen met RADAR deel aan de Europese week van de begraafplaatsen van 30 mei tem 7 juni 2015. Het programma bestond uit twee delen.

 

1.       Gratis lezing

Op vrijdag 5 juni nam dr. Rob Belemans je mee op een boeiende tocht langsheen de traditie van Vlaamse koffietafels en de bijzondere betekenis van dit moment. Hij is auteur van het boek ‘Gelieve de familie te volgen. Koffietafels in Vlaanderen’, waarvoor topfotograaf Titus Simoens de foto’s maakte.

 

 

 2.       Kunstparcours op de begraafplaats van Moorslede

Op de begraafplaats van Moorslede stippelden we een parcours uit langs 10 waardevolle en markante graven. Lokale kunstenaars toonden er hun moderne interpretatie van deze graven.