Knotwilgen. Je weet wel, van die knoestige knapen die veelvuldig voorkomen in landschapsschilderijen, zoals bv. in de werken van Valerius De Saedeleer.

Vaak vind je ze op perceelsgrenzen of langs grachten, poelen en beken, waar ze de oevers verstevigen. Helaas verdwijnen ze meer en meer uit ons landschap. Iets wat wij jammer vinden, aangezien we ze als waardevolle elementen van ons landschappelijk erfgoed beschouwen en ze eigen zijn aan het landelijke karakter van de regio. Het arbeidsintensieve beheer werkt de teloorgang van die bomen wellicht in de hand.

Wist je echter dat er in het West-Vlaamse hart een groep van vrijwilligers bestaat die bomen gaat knotten bij eigenaars die daar geen tijd, middelen, kennis of goesting voor hebben. In ruil voor hun werk nemen deze knotters het brandhout mee naar huis.

 

Recent is Debby van Beveren uit Roeselare toegetreden als vrijwilliger. Er mogen gerust nog wat meer knotters bijkomen om de vele aanvragen in te lossen. Wie volgt het voorbeeld van Debby en neemt de boomzaag ter hand?

Meld je aan! Alle praktische informatie vind je hier.