Wie of wat ben ik en waar ben ik te vinden? Veertien weken lang (tussen 15 juni en 20 september) is dit dé hamvraag van deze wekelijkse zomerzoektocht. In week 1 was het antwoord op deze vraag ‘Begraafplaats Lichtervelde’. Hieronder lees je het verhaal over deze erfgoedlocatie.

 

Historiek

Begin 19de eeuw mogen de overledenen niet langer begraven worden rond de kerk. Een onbebouwd stuk land aan de rand van het toenmalige centrum werd in 1823 ingericht als nieuwe begraafplaats. Deze begraafplaats bevindt zich aan de Boomgaardstraat tegenover de pastorij die toe nog omwald was en waar nu een klein parkje met een fonteintje en zitbanken is aangelegd.

 

Waarom is dit erfgoed?

Aan beide zijden van het centrale gangpad vind je er grote grafmonumenten uit de 19de en begin 20ste eeuw, naast art-deco-geïnspireerde grafmonumenten en antieke smeedijzeren kruisen. Vaak zijn het de laatste versteende getuigenissen van belangrijke personen en families uit (de geschiedenis van) Lichtervelde.
Ook sporen van het oorlogsverleden vind je er terug met een grafmomument voor de 13 Lichterveldse weerstandsstrijders die op 15 juni 1944 in Wolfenbütel werden onthoofd (einde van het centrale gangpad, net voor een calvarieberg met kruisbeeld). Eén van hen was Eugeen Callewaert, op dat moment burgemeester van Lichtervelde en ook bekend omwille van de Lichterveldse ‘Callewaert’ accordeon, nog altijd een begrip in de muziekwereld.

Op begraafplaatsen vind je niet enkel grafstenen of zogenaamd funerair erfgoed. Het is ook de plek waar mensen samenkomen om hun dierbaren te begraven en te herdenken. Deze gebruiken en tradities, die mensen van generatie op generatie doorgeven: ook dat is erfgoed!

 

Ook nog te beleven in de buurt!

  • Via de Pastorijstraat bereik je de Sint-Jacob de Meerderekerk met ondermeer een unieke Romaanse doopvont uit de 12de eeuw
  • Vervolgens wandel je door de Neerstraat en passeer je net over de overwelfde Zwanebeek (tegenwoordig een fiets- en wandelpad) Cinema De keizer, een authentieke dorpsbioscoop en de oudste in haar soort van het land dat nog films vertoont. à ik zou laatste stuk van de zin vervangen door ‘en de oudste in haar soort die in ons land nog films vertoont’
  • Op het eind van de Neerstraat kom je uit op het Gildhofplein, waar de schuttersgilden vroeger oefenden. Op de hoek vind je de voormalige Accordeonfabriek Callewaert. Een Callewaert-accordeon werd onlangs nog in de kijker geplaatst
  • Dit is slechts een deel van de Cichorei-wandeling die door Lichtervelde loopt.